CCR demolează două legi pe care Guvernul și-a asumat răspunderea: PSD exultă, Barna și Orban fierb

Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizările PSD pe legile privind vechimea profesională necesară pentru intrarea în magistratură şi cel referitor la unele măsuri în domeniul transportului de persoane. Sunt două legi pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament. Sesizările au fost admise „pentru că nu sunt îndeplinite cele patru condiţii stabilite prin decizii ale Curţii Constituţionale pentru utilizarea asumării răspunderii. CCR susține că s-a avut în vedere că erau legi în Parlament, pe acest subiect, în faza de finalizare”.

Ciolacu îi cere rapid demisia premierului

Imediat, șeful PSD a reacționat. Marcel Ciolacu i-a cerut premierului să renunțe la asumarea răspunderii și pe alegerea primarilor în două tururi. Mai mult, el spune că premierul ar trebui să își dea demisia pentru că a făcut un abuz de democrație.

Citește și despre data alegerilor anticipate, anunțată de un liderl liberal.

„CCR a arătat clar astăzi că practica Guvernului Orban de angajare a răspunderii pe legi care sunt în dezbatere parlamentară este neconstituțională și antidemocratică.”, a spuc Ciolacu.

USR vede Guvernul condamnat să sară într-un sac

În schimb, liderul USR Dan Barna a declarat că decizia Curții blochează Executivul. „Practic, Guvernul este legat la mâini și la șireturi și condamnat să sară în sac”,  a spus Barna. El a adăugat ca asta se va întâmpla cel puțin în acest an, dacă nu se ajunge la alegeri anticipate.

Citește despre scandalul de la Primărie, unde viceprimarul a făcut-o criminală pe o consilieră USR.

„Argumentul că ar fi în procesul legislativ proiecte similare desființează practic instituția angajării răspunderii. În momentul în care vrei să blochezi un Guvern, introduci o lege, o ții în sertar și în momentul în care Guvernul vrea să-și angajeze răspunderea invoci legea respectivă. Dacă acesta este temeiul, avem o problemă foarte mare de funcționare instituțională a Guvernului și a ceea ce înseamnă șansa de a guverna în România. Practic guvernul este legat la mâini și la șireturi și condamnat să sară în sac. Cam așa arată perspectiva de a guverna în anul care urmează, dacă nu ajungem la alegeri anticipate”, a declarat Barna.

Orban spumegă și vede CCR aliniat la poziția PSD, lăsând copiii fără transport școlar

Premierul a afirmat că nu este de acord cu admitearea de către CCR a sesizarării PSD pe legea care abrogă OUG 51. ”Decizia Curţii adoptă poziţia PSD – copiii să nu mai ajungă la şcoală şi prelungirea licenţelor pentru firme care pun în pericol siguranţa copiilor până la calendele greceşti”, a afirmat Orban.

Premierului i s-a atras atenţia că CCR nu s-a pronunţat pe fondul legi. CCR a judecat faptul că legea a fost adoptată prin angajarea răspunderii, deşi există un proiect de lege cu acelaşi subiect în Parlament.  Orban a reacționat sec. ”Ce aţi fi vrut? OUG 51 era constituţională? (…) Nu sunt de acord cu decizia Curţii. O să căutăm soluţii să rezolvăm lucrurile”.

Orban a precizat că aşteaptă motivarea Curţii pentru a decide cum vor fi rezolvate lucrurile. ”Din punctul meu de vedere, orice angajare poate fi declarată constituţională, dacă nu este posibil altă variantă de a legifera”, a mai spus Orban. El a respins ideea că şi legea pe care şi-a asumat miercuri răspunderea ar putea fi declarată neconstituţională.

Orban a explicat că PNL a depus proiect de lege din 2017 care nu a fost luat în dezbaterea Camerei. Premierul a adăugat că proiectul a fost ”parcat la Comisia de cod electoral”. site news

Lasă un răspuns