Câtă închisoare faci dacă dai mită alegătorilor

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a prezicat care sunt pedepsele pentru cei care încalcă legea în ziua alegerilor prezidențiale.

”Oferirea sau darea de bani, bunuri, ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau nu un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează de mai multe ori sau votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot, folosesc un act de identitate nul ori fals ori buletin de vot fals se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi”, a declarant Monica Dajbog.

Totodată, și la aceste alegeri se folosește sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal

”Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, atacul prin orice mijloace asupra localului secției de vot se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Violarea secretului votului se pedepsește cu amendă, iar dacă fapta este comisp de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsă de la 6 luni la 3 ani sau amenda și interzicerea exercitării unor drepturi”, mai precizează oficialii MAI.

Lasă un răspuns