Carnea de pui se scumpește în România, dar și în toată Europa

Carnea de pui ar putea deveni un lux. Scumpiri la carnea de pui au loc în prima parte a anului în toată Europa. În România, majorarea este de sub 5%.

Prețul cărnii de pui (broiler) de la poarta fermelor europene a luat-o în sus încă din primele săptămâni ale acestui an. Acest lucru a fost datorat unei cereri mai mari din partea consumatorilor afectați de scumpirile masive la carnea de porc. Dar și a virusului gripei aviare și a exporturilor în creștere. În România, scumpirea din luna ianuarie este de 4,5% față de perioada similară a anului trecut. Acest lucru chiar dacă în 2019 s-a înregistrat a doua cea mai mare creștere a producției.

Prețurile cresc pe piața cărnii de pasăre din Uniunea Europeană

Piața cărnii de pasăre din Uniunea Europeană se agită din nou. Acest lucru este datorat evenimentelor din ultima perioadă. Acest fapt se reflectă în prețurile de la poarta fermelor europene. Trendul este ascendent încă de la începutul anului. Vorbim de o medie de creștere a prețului la puiul broiler de 4,7% față de perioada similară a anului trecut. Cu mențiunea că în unele state scumpirile au ajuns și la 30%, conform ultimelor date ale Comisiei Europene.

Scumpiri de 4,5% în România

România a raportat pentru luna ianuarie scumpiri de 4,5% la prețul în lei și de 2,8% la prețul în euro, până la 6,8 lei sau 1,4 euro kilogramul. În penultima săptămână din februarie, se vorbea despre un preț mediu de 1,42 euro kilogramul. Prețul este cu 1,8% peste prețul din perioada similară a anului trecut.

Prețul mediu la nivelul statelor membre este de 1,9 euro kilogramul.

„Se preconizează că prețurile din carnea de pasăre din UE vor rămâne stabile în perioada analizată (2019-2030). Deoarece producția urmează rapid modificările cererii”, indică un ultimul raport al Comisiei Europene finalizat în luna decembrie 2019. Raportul nu ia în calcul efectele gripei aviare. În momentul de față însă, Europa se confruntă cu o creștere a cererii din cauză că europenii au renunțat la carnea de porc. Carne care este tot mai scumpă.

Citește și: ITB Berlin, cel mai mare târg de turism din lume, anulat din cauza coronavirusului

Carnea de pui, consumata tot mai mult în Europa

Din datele Comisiei Europene, statele membre, inclusiv Marea Britanie, au exportat anul trecut cu 7,6% mai multă carne de pui decât în 2018. Respectiv de 1,9 milioane de tone în carcasă. Importurile s-au majorat cu 2,4%, până la 832.800 de tone. Iar producția este estimată cu un plus de 1,4%. Fără a lua în calcul exporturile și importurile, producția europeană de carne de pui (incluzând Marea Britanie care controlează 13% din producția europeană) este suficientă pentru consumul intern. De asemenea, există focare de gripă aviară în opt state membre, inclusiv România. În anul 2019, România a înregistrat a doua cea mai mare creștere a producției de carne de pui din Europa față de 2018, de 7,3%. site news

Lasă un răspuns