Telescopul Arecibo Sursa foto: Flickr

Carl Sagan, James Bond și Observatorul Astronomic Arecibo

O știre care a fost preluată de toate portalurile și posturile mari de televiziune este legată de Observatorul Astronomic Arecibo (Puerto Rico), observator a cărui „farfurie” a fost practic distrusă de un accident la unul dintre cablurile de susținere.

Cablul, de 7,5 cm diametru, s-a rupt, a distrus suportul focarului și a produs pagube mari antenei propriu-zise.

Vă veți întreba desigur, de ce dăm atenție acestei știri în contextul în care, pe planetă, se întâmplă atâtea lucruri foarte grave?!

Ei bine, o facem din două motive: unul este istoric și o să vedeți imediat de ce.

Cel de al doilea motiv, este unul legat de un context mult mai amplu, care culmea, are o legătură cu pandemia și cu criza economică. În ultimele luni, s-au închis pe planetă cam 200 de observatoare astronomice din motive de criză economică, mai puțin Specola Vaticana care este închis doar vizitatorilor.

Este aproape un paradox. Pe de o parte, cursa de explorare a spațiului, a planetelor și Lunii este în plină desfășurare – numai acum sunt 3 misiuni în drum spre planeta roșie -, iar pe de alta, observatoarele de pe planetă se închid unul după altul…

Un loc plin de istorie, ce se poate să-și fi găsit, acum, sfârșitul

Dar să revenim la primul motiv. De Observatorul Astronimic Arecibo, dat în funcțiune în 1963 și care aparține de Universitatea Central Florida, se leagă câteva evenimente remarcabile.

Aici a fost descoperită prima exoplanetă, prin cercetările efectuate aici s-au luat câteva premii Nobel (pentru cercetările în domeniul undelor gravitaționale), iar Carl Sagan l-a folosit pentru experimentul care l-a făcut celebru, și anume SETI, de căutare a vieții extraterestre.

Farfuria sa are un diametru de 300 de metri și, multă vreme după ce a fost construit, a fost cel mai mare radiotelescop din lume.

Și mai este ceva. Observatorul și-a câștigat celebritatea mondială prin faptul că scene din faimosul film cu James Bond, „GoldenEye” în anul 1995, au fost filmate aici.

Scena din James Bond, „Golden Eye”. Sursa foto: https://www.007.com
Scena din James Bond, „Golden Eye”. Sursa foto: https://www.007.com

Oricum, de circa 3 ani, observatorul nu era funcțional, acesta trecând prin cutremure și uragane dar, distrugerea de acum, s-ar putea să îl scoată cu totul din funcțiune pentru multă vreme (dacă nu chiar de tot).

Cale deschisă pentru parteneriate public-private

Mulți dintre cercetători, astronomi și astrofizicieni, sunt totuși optimiști că acesta va fi refăcut.

Dacă nu, iată o nouă opțiune din zona parteneriatelor public private care, de la NASA și SpaceX dar și alți jucători privați, sunt deja comune.

Printr-o inițiativă private se construiește în prezent cel mai mare radiotelescop cu un diametru virtual (de 10 Kilometri!), format din 3 000 de antene.

Iată cum se petrece un fenomen extrem de interesant. Translatarea cercetării fundamentale către zona privată, în acest domeniu fiind vorba de sume colosale și despre care nu se poate ști dacă vor aduce la un moment dat beneficii.

Să fie oare cunoașterea următorul pariu al investițiilor în lumea care chiar își permite acest lucru? site news

Lasă un răspuns