foto pexels

Carantina și izolarea. GCS, precizări privind noile reguli

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a făcut, marți, 21 iulie, precizări cu privire la regulile de carantină și izolare, care se aplică începând de astăzi, când a intrat în vigoare Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Reguli noi anunțate de GCS

Potrivit GCS, carantina se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau într-un spațiu special desemnat de autorități, pentru persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen care sosesc din zone în care riscul epidemiologie este ridicat sau care au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă.

Carantina în spații special desemnate de către autorități se realizează dacă persoanele pentru care se instituie declară pe propria răspundere că nu își pot asigura condițiile de separare fizică la domiciliu sau la locația declarată de acestea ori în cazul nerespectării măsurii de carantină la domiciliu sau la locația declarată, pe durata acesteia, deși persoana respectivă a consimțit-o la data instituirii.

Dacă persoanele refuză carantinarea sau o încalcă, acest lucru se comunică Direcției de Sănătate Publică, instituție care decide carantinarea persoanei în spațiul desemnat de autorități, în cel mult opt ore.

GCS anunță că izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, precum și pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive.

Izolarea persoanelor se instituie la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora.

„Izolarea persoanelor se instituie cu acordul acestora, iar în lipsa acordului, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară sau într-o locație alternativă atașată unității sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore”, susțin reprezentanții GCS, citați de Mediafax.

Carantina și izolarea pot fi contestate în instanță

În situația în care persoanele prevăzute refuză măsura izolării prelungită și recomandată sau dacă persoanele încalcă măsura izolării instituită la domiciliu sau la locația declarată pe durata acesteia, deși au consimțit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, care poate confirma sau infirma măsura izolării într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată acesteia, printr-o decizie cu caracter individual. Decizia se va emite în cel mult două ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control și se comunică de îndată persoanei în cauză”, mai transmite GCS.

Atât măsura carantinării, cât și cea a izolării pot fi contestate în instanță, iar comunicarea actelor de procedură, inclusiv înregistrarea acțiunii, se realizează în format și prin mijloace electronice. site news

Lasă un răspuns