Captură-record de droguri, de un miliard de dolari în Uruguay

Poliţia din Uruguay a realizat o captură record de cocaină, în valoare de peste 1 miliard de dolari pe piaţa neagră, transmite presa locală și internațională, citând procuratura şi presa locale. Circa 4,4 tone de cocaină au fost confiscate în portul capitalei Montevideo. O altă cantitate de o tonă a fost descoperită la o fermă din departamentul Soriano. Aceasta constituie cea mai mare captură de cocaină realizată vreodată în Uruguay, a informat vineri Parchetul. Au fost arestaţi patru suspecţi, printre care proprietarul fermei.

Uruguay, una dintre cele mai importante țări de tranzit

Conform primelor rezultate ale anchetei, drogurile urmau să fie ascunse în containere cu făină de soia şi traficate spre Lome, în Togo. Uruguay este o ţară importantă de tranzit pentru traficul internaţional de droguri. Acestea ajung adesea în Europa via Africa de Vest. Autorităţile de la Montevideo şi-au intensificat recent eforturile de a-i prinde pe traficanţi. Asta după ce anchetatorii nu au reuşit să intercepteze un transport de 4,5 tone de cocaină. Drogurile au fost descoperite doar când au ajuns în portul german Hamburg în iulie. În luna noiembrie, anchetatorii au confiscat peste 3 tone de cocaină ce urmau să ajungă în portul african Cotonou din Benin.

România a bătut și ea recordul în acest an

Și la noi, în 2019, DIICOT a făcut o captură-record de cocaină, cea mai mare din ultimii trei ani. Este vorba de o tonă de cocaină, care avea o puritate de 90%. Transportul era monitorizat de procurorii DIICOT şi de poliţiştii de la crimă organizată. Drogurile, în valoare de 300 de milioane de euro, urmau să fie triplate ca şi cantitate de dealerii la care ar fi trebuit să ajungă.

Drogurile au venit pe mare

Potrivit unui comunicat de presă, pe 22 martie, poliţiştii din Tulcea au fost sesizaţi de poliţiştii postului de Poliţie Sarichioi cum că pe 21 martie erau staţionate în apropierea localităţii Zebil din Tulcea două dubiţe înmatriculate în alt stat şi un autofurgon înmatriculat în România. Din cercetări a rezultat că după ce s-a realizat operaţiunea de descărcare şi încărcare a unor pachete, unul dintre acestea a fost uitat în parcare.    Poliţiştii au văzut că pachetul uitat conţinea o substanţă albă, pulverulentă, care era ambalată în folie de plastic. După ce au analizat conţinutul s-a stabilit că este vorba de cocaină.

De asemenea, tot pe 22 martie, poliţiştii din Tulcea au fost înştiinţaţi de poliţiştii Postului de Poliţie Sfântu Gheorghe i-au anunţat pe poliţiştii de crimă organizată din Tulcea că pe plaja comunei, la 2 kilometri în direcţia oraşului Sulina, se află o barcă avariată, răsturnată, iar pe mal se găsesc mai multe pachete ambalate în material plastic, conţinând o substanţă albă, pulverulentă. Potrivit analizelor efectuate în laboratorul BBCO Constanţa era vorba de aceeaşi cocaină. În total, au fost descoperiţi 36 de saci care conţineau cocaină, cantitatea fiind de peste 1040 de kilograme. Două persoane sunt arestate preventiv, un cerc de suspecţi fiind bine conturat.    Acţiunea a beneficiat de sprijinul scafandrilor Gărzii de Coastă, Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române şi poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Tulcea şi Constanta. (site news)

Lasă un răspuns