Artistul rus controversat care a pus Franța pe jar a fost arestat: candidatul lui Macron, scos de acesta din politică, a făcut plângere la poliție

Benjamin Griveaux, fostul candidat la Primăria Parisului din partea partidului președintelui Emmanuel Macron, a depus sâmbătă plângere la poliție pentru nerespectarea vieții private, iar omul care a revendicat difuzarea online a unor filmulețe cu caracter sexual ce l-au făcut pe politician să renunțe la candidatură, artistul rus Petr Pavlenski, a fost audiat și arestat în aceeași zi, dar în legătură cu un alt caz, legat de violență, relatează France 24.

Imediat după plângerea depusă de Griveaux, autoritățile au deschis o anchetă referitoare la această cauză, a încălcării dreptului la intimitate.

Griveaux, olbigat să iasă din cursă după dezvăluirile publicate de rus

Candidatul susţinut de preşedintele francez Emmanuel Macron la primăria Parisului, Benjamin Griveaux, a anunţat vineri că îşi retrage candidatura după difuzarea pe internet a unui video cu caracter sexual, transmit agențiile AFP şi Reuters. În urma unor ‘atacuri nedemne (…) am decis să-mi retrag candidatura în alegerile municipale din Paris. Această decizie mă costă, dar priorităţile mele sunt foarte clare. Pe primul loc se află familia mea, după cum vă daţi seama”, a explicat el pentru AFP.

Imagini și mesaje intime, publicate pe rețelele sociale

Un site a difuzat miercuri seară un video cu caracter intim şi mesaje explicite ce i-ar fi fost adresate de Griveaux unei femei. Materialele au fost distribuite joi seară pe reţelele sociale. „Anunţându-mi candidatura la primăria Parisului, cunoşteam duritatea luptei politice”, a afirmat Griveaux, într-o scurtă declaraţie televizată.

„De peste un an, eu şi familia mea am fost supuşi afirmaţiilor defăimătoare, minciunilor, zvonurilor, atacurilor anonime, dezvăluirii unor conversaţii private furate, precum şi ameninţărilor cu moartea”, a spus el.

Vezi și isteria coletelor-capcană declanșată în Olanda, misterele persistă asupra autorilor.

„Un site şi reţele sociale au distribuit atacuri nedemne ce pun în cauză viaţa mea privată. Familia mea nu merită aşa ceva”, a continuat Griveaux.

El este membru de frunte ale grupării „băieții lui Macron”

Fostul purtător de cuvânt al guvernului este considerat un apropiat al preşedintelui Macron. El este şi unul din primii săi susţinători politici. Griveaux a precizat pentru AFP că a discutat joi seară cu Macron. Președintele l-ar fi asigurat de sprijinul său, indiferent ce decizie va lua, invitându-l să-şi protejeze familia.

Griveaux, 42 de ani, este unul din aşa-numiţii „Macron boys”, grupul care l-a ajutat pe fostul bancher de investiţii să ajungă la Palatul Elysee. El urma să aibă un rol central în tentativa lui Macron de a controla Primăria Parisului pentru a-şi construi o bază locală de putere pentru partidul său LREM.

Cine este controversatul artist rus care a publicat filmul

Artistul contestatar rus Piotr Pavlenski, refugiat în Franţa, a declarat că el este cel care a postat online imaginile video care au provocat retragerea lui Griveaux. De altfel, pe site-ul care le-a difuzat, textul însoţitor era semnat „Piotr Pavlenski”.

„El afirmă că deţine acest video de la o „sursă” care avea o relaţie consimţită cu Benjamin Griveaux”, scrie pe site-ul său cotidianul Libération, care a purtat o discuţie telefonică joi seara cu artistul rus. Acesta a explicat că a dorit să ‘denunţe ipocrizia’ lui Benjamin Griveaux.

„Este cineva care se sprijină în permanenţă pe valorile familiale, care spune că vrea să fie primarul familiilor şi îşi citează mereu ca exemplu soţia şi copiii. Dar se poartă exact invers”, a declarat el pentru Libération. „Vrea să fie şeful oraşului şi îşi minte alegătorii. Trăiesc acum în Franţa, sunt parizian, este important pentru mine”, a adăugat artistul în vârstă de 35 de ani.

În 2017, Pavlenski a dat foc faţadei unei sucursale a Băncii Franţei, în cadrul unui „performance” artistic intitulat „Eclairage”. Pentru această faptă a fost condamnat în ianuarie 2019 la doi ani de detenţie cu suspendare. În 2016, Pavlenski, care se revendică de la „arta politică”, a executat în Rusia şapte luni de detenţie, iar apoi a fost condamnat la o amendă pentru că a dat foc porţilor sediului fostului al KGB la Moscova. Piotr Pavlenski şi partenera sa Oksana Şalighina au obţinut azil politic în Franţa în 2017. site news

Lasă un răspuns