Când antrenorul este laș, nici elevii n-au cum să crească fair play – Bogdan Constantin, de la Buzău, a venit la București ca să nu joace!

În handbalul românesc avem și antrenori dedicați, buni educatori, oameni care se apleacă cu pasiune asupra elevilor lor, ca și când ar fii proprii copii – când crești o generație de la Juniori IV, și o duci până la pragul de seniorat, fii sigur că acel grup va lua din chipul și asemănarea ta ca profesor, din atitudinile tale, din vocabularul tău pestriț, din filozofia ta de viață, până la urmă. Te miri, la un moment dat, că puștiul de acum câțiva ani, care venea sfios la primul antrenament, acum a devenit un jucător problemă, ce se ceartă din orice cu arbitrii, ce dă cu pumnul în adversar pe ascuns, că înjură ca birjarii și, ce este mai rău, el nu are o scară a valorii, pentru că nu respectă pe nimeni. Și vine și momentul când te-nfruntă și pe tine, profesorul lui, mentorul lui, care i-ai fost și mamă, și tată, ani de-a rândul – și tu, și el, vă meritați soarta!

Bogdan Constantin își scoate elevii din teren

Un astfel de antrenor, pe numele lui Bogdan Constantin, din Buzău, l-am întâlnit astăzi, la un meci de Juniori I, din Turneul Valoare – vorbesc de întâlnirea dintre Tonus București – LPS Nr 1 Balaș Sotter, adversare aflate în subsolul clasamentului Grupei 2. Un joc fără nicio miză, firește, poate doar un antrenament oficial, o întâlnire cu publicul, înainte de a părăsi competiția (mai sunt doar două sau trei meciuri de jucat), iar zestrea de puncte a celor două echipe este destul de săracă.

Alina Cătinaș, în așteptarea medicului

S-a întâmplat ca medicul ce trebuia să vină la acest meci să aibă ceva probleme de sănătate cu propriul copil, am înțeles că a pierdut o noapte pe la spital, deci cauze obiectiv ca omul să uite că trebuia să fie prezent la Sala Antilopa. Arbitrii meciului, ploieștenii Ghesoiu/Jugănaru, au spus că vor aștepta 15 minute regulamentar, după care vor da meci pierdut gazdelor. Se putea ajunge la o înțelegere cu echipa oaspete, pentru că se anunțase că vine medicul Tofan, dar cu 10 minute peste timpul acceptat de regulamente.

S-au făcut toate formalitățile dinaintea startului

Antrenorul oaspeților, Bogdan Constantin, a venit la masa oficialilor și a spus că el pleacă, pentru că timpul a expirat. În zadar i s-a explicat situația, omul n-a vrut și pace. Și foaia a fost încheiată, liceenii din  Buzău au luat punctele, însă nimeni nu știe ce vor face cu ele! Antrenorul a fost vehement și a dorit victoria fără joc, la masa verde – fără să-și dea seama că ăsta este un exemplu rău pentru elevii săi, nu poți să obții ceva fără muncă, mai ales că acel ceva nu îți este cu nimic folositor.

Și s-a decis ca meciul să fie amical, dar…

Până la urmă, după ce s-a încheiat foaia de joc cum a vrut el, antrenorul din Buzău a acceptat să desfășoare meciul doar ca amical – era firesc să se întâmple așa, pentru că acești tineri cu asta se hrănesc, cu jocul de handbal. Doar că, așa cum mă așteptam, liceenii din Buzău s-au dovedit și bătăuși, că doar antrenor le este Bogdan Constantin, un munte de om și guraliv tare – nici bine n-a început partida, că buzoianul Ionuț Șerbănică a dat de două ori cu pumnul, provocând reacții și-n tabăra Tonusului, cum era de așteptat. În loc să-și atenționeze elevul și să-i spună să fie mai calm, antrenorul Bogdan Constantin a intrat pe teren și și-a obligat jucătorii să iasă de pe semicerc și să se ducă la vestiar, strigând în gura mare că nu vrea ca handbaliștii lui să ia bătaie fizică. Antrenoarea Tonusului, Alina Cătinaș, a-ncercat să-i explice lui Bogdan că jucătorul cu numărul 4 din echipa lui este vinovat, pentru că a dat cu pumnul de două ori, dar n-a avut cu cine să se-nțeleagă!

Acesta este bătăușul, Ionuț Șerbănică, cel care a provocat tot scandalul

Și mă-ntreb care a fost rostul acestei deplasări pentru handbaliștii de la Buzău? S-au cheltuit ceva bani, cu transportul, probabil că tinerii au primit și o masă la întoarcere, de ce antrenorul a avut un bîzdîc așa mare, de n-a vrut să joace handbal cu niciun chip? Și ce povestesc copiii din Buzău părinților, că antrenorul n-a mai așteptat 10 minute peste regulament, după care i-a scos de pe teren, de frică să nu-i ia la pumni bucureștenii… Cum ne creștem copiii, așa îi avem, domnule antrenor. Probabil că o să-i prezinți și președintelui clubului tău, Cătălin Cighir, varianta ta, ca să nu te sancționeze cumva, pentru educația pe care ai dat-o copiilor tăi.  

Lasă un răspuns