Human Papilloma Virus - foto www.superdrug.com

HPV. Infecții genitale HPV. Cancerul de col și nu numai.

(1) HPV. Infecții genitale HPV. Neoplazii HPV. Cancerul de col și nu numai.

partea I

În urma unui sondaj ad-hoc realizat printre cunoscuți, constatările au fost că un număr alarmant de mare de persoane fie nu știu ce inseamnă exact fie nu au auzit niciodată de HPV (Human Papilloma Virus). Este foarte important să fim corect informați despre bolile cu transmitere sexuală, să fim conștienți de ce alegeri facem, de cum le facem și mai ales să știm la ce ne expunem atunci când le facem. Dr. Slavian Bumbu explică tot ce avem nevoie să știm despre infecția cu HPV, cancerul de col, cum o putem preveni și trata.

„Pe parcursul carierei mele de medic am întâlnit multiple întrebări și nereguli legate de acest subiect. Atitudinea pe alocuri exagerată datorată lipsei de informare sau a libertății sexuale prost întelese au dus la răspândirea acestei infecții virale, ajungând la ora actuală în funtea bolilor cu transmitere sexuală. Este greu să cuprind toate aspectele acestei infecții virale, așadar descrierea de mai jos va fi axată pe virusurile HPV cu transmitere sexuală, și câteva din celelalte aspecte ale lor”. Dr. Slavian Bumbu – medic primar obstetrică ginecologie, doctor în științe medicale

Ce este virusul HPV?

– este un virus din familia Papillomaviridae ce poate determina infectarea oamenilor.

Ce tipuri de virusuri HPV există?

– Dupa calea de transmitere virusurile HPV pot fi împărțite în virusuri cu transmitere sexuală, non-sexuală și cu transmitere mixtă.

– După detectarea prezenței lor în diferite forme de formațiuni pot fi împărțite în două categorii – oncogene și non oncogene.

Non oncogene sunt considerate virusurile a căror prezență nu a fost determinată implicit în dezvoltarea cancerului. Aceste virusuri pot determina verucile (negii) și papiloamele tegumentare sau mucoase și sunt implicate în special în modificarea apărării locale celulare și indirect în starea imună generală.

Oncogene – virusuri ce au fost determinate ca fiind asociate diferitor forme de cancer și la rândul lor – în funcție de preponderența lor în aceste procese au fost împărțite astfel:

–          cu rsic oncogen probabil mare – 25, 53, 66, 68, 73, 82

–          risc oncogen mare – 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58, 59

–          risc oncogen extrem de mare – 16, 18, 31, 45

Ce este infecția genitală cu HPV? – este o boală cu transmitere sexuală determinată de virusurile HPV.

Cine se infectează cu HPV? – femeile și bărbații, mai rar copiii.

Cum te infectezi cu HPV genital? – prin contact sexual vaginal, oral sau anal. De asemenea infectarea se face și prin atingerea zonelor genitale una de alta sau prin pipăit (indirect prin mainile ce ating zonele genitale), sau prin intermediul obiectelor contaminate cu secreții active din vagin, anus, gură (fumatul și consumul de marihuana cresc riscul infecției). Mai rar, dar și nou-născutul se poate infecta în timpul expulziei de la mama cu afecțiune HPV genitală determinând la copil o papilomatoză respiratorie recurentă.  Transmiterea prin sânge contaminat este încă discutabilă.

Ce părți ale corpului sunt afectate de infecția cu HPV?

– tegumentele și mucoasele (verucile tegumentare, papilomatoza genitală, papilomatoza respiratorie, epidermodisplazia veruciformă a imunocompromișilor), în timp ce unele tulpini pot cauza cancerul de vulvă, de vagin, de col, de penis, de anus și de orofaringe (partea posterioară a gâtului, inclusiv amigdalele și baza limbii).

Poți fi infectat cu mai multe tulpini concomitent?

– da, de asemenea se pot adauga tulpini noi de HPV pe tot parcursul vieții dacă nu se folosește protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală și există parteneri sexuali noi.

Există semne sau manifestări evidente după care ne putem da seama dacă suntem infectați? 

– de cele mai multe ori nu există. Majoritatea oamenilor nu denotă modificări ale stării de sănătate și nu prezintă niciun semn plauzibil.

În cazul infestării cu virusurile HPV non oncogene cel mai des apar verucile, papiloamele – cu localizare genitală sau nu, singulare sau multiple, subțiri sau late, proeminente sau aplatizate, chiar și conopidiforme. Apariția lor poate avea loc la câteva săptămâni sau chiar luni de la contactul sexual cu un partener infestat. În acest caz este indicat un consult de către medicul specialist. De cele mai multe ori partenerul nu are semne evidente clinic de prezență a infecției, acesta fiind partener aparent sănătos sau purtător sănătos. Astfel încrederea în partener nu are nici un rol aici, întrucât infestarea partenerului ar putea fi încă din timpul primului său contact sexual sau din timpul jocului aparent nevinovat cu atingerea oragnelor sexuale a celor implicați, chiar și din perioada de virginitate. Așa se pot infecta persoanele virgine, fără să conștientizeze acest lucru și fără a fi dezvirginate la propriu.

Ce se întâmplă dacă nu tratez manifestările clinice ale infestării cu virusuri HPV non oncogene?

Trebuie mentionat că tulpinile HPV non oncogene și prezența manifestărilor infecției cu virusuri non oncogene nu duc la apariția cancerului. În cazul în care nu sunt tratate, verugile se pot înmulți, pot rămâne neschimbate sau își pot modifica forma în cazul suprapunerii cu alte tulpini, desigur, pot și dispărea spontan. Totul depinde de cât de bine poate să lupte organismul nostru cu ele. Însă aceste tulpini slăbesc organismul și favorizează infecția cu alte tulpini HPV, inclusiv cele oncongene.

Cat timp trece de la infestare până la apariția semnelor clinice?  – după cum am mai spus, în cazul tulpinilor non-oncogene precum și în cazul celor oncongene  – de la câteva luni până la câțiva ani.

De când pot fi contagioase persoanele infectate pentru alte persoane? – de când virusul a invadat celulele și infecția activă a avut loc.

Infectarea cu HPV cu risc oncogenic crescut înseamnă obligatoriu boala, cancerul?

Nu. Acest lucru este valabil și în cazul infestării cu alte tulpini HPV, inclusiv cele non oncogene. Așadar nu se poate stabili care din cei infectați vor dezvolta boala sau nu. În principiu, în aproximativ doi ani, sistemul nostru imun reușește să scape de infecția cu HPV, sau mai corect spus să o inactiveze. Astfel testarea pentru HPV pentru cei infectați se face o dată la trei ani, cu o condiție – să fie parteneri fideli.

Cum se manifestă cancerul de col?

Cancerul de col nu are semne evidente clinice decat în stadiile avansate ale bolii și chiar și atunci aceste semne pot fi extrem de estompate comparativ cu amploarea afecțiunii. Cu cât sunt prezente mai multe semne clinice de boală cu atât este mai gravă și mai greu tratabilă afecțiunea, lucru valabil și pentru alte localizări ale cancerului HPV indus. Din aceste motive trebuie efectuat în mod regulat screening-ul citologic pentru cancerul de col (testul Babes-Papanicolau/PAP’s test/The Bethesda system(TBS))

Cum putem depista din timp Cancerul de col?

– efectuând regulat screening-ul pentru cancerul de col.

Cum putem depista din timp Cancerul HPV determinat cu alte localizări? 

Din păcate nu există încă suficiente date pentru elaborarea unui test de screening eficient în cazul cancerului anal, penian sau orofaringian. Din aceste considerente ar fi preferabil ca partenerii implicați să reprezinte un cuplu stabil și fidel, ce au debutat fie ca și virgini și/sau au efectuat toate analizele cu privire la bolile cu transmitere sexuală din ziua de azi

Din aceste motive, dr. Slavian Bumbu ne recomandă o lege extrem de importantă în orice raport sexual – penisul fără prezervativ nu trebuie să ia contact cu pielea partenerului indiferent de modalitatea contactului/jocului sexual dacă acest contact nu este menit pentru procreere. 

Continuare – vezi partea a II-a aici.

2 comentarii la „HPV. Infecții genitale HPV. Cancerul de col și nu numai.

Lasă un răspuns