Campioana olimpică la prăjină, Katerina Stefanidi, reacționează: ”Olimpiada va avea loc după planificare, dar fără public, fără sportivi și fără antrenori”…

Declarațiile constante ale organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Tokyo, cât și cele ale Comitetului Olimpic și Internațional, cum că Olimpiada se va desfășura după programul stabilit, în ciuda efervescenței cu care virusul COVID-10 se răspândește în toată lumea, a determinat-o pe campioana olimpică și mondială la prăjină, Katerina Stefanidi, să aibă următoarea postare: ”Jocurile Olimpice vor avea loc, așa cum a fost planificat. Pur și simplu, fără spectatori, fără sportivi, fără antrenori”…

Firește, trebuie să distingem tonul ei sarcastic, poate chiar și teama de acest virus și de atmosfera nesigură, în care participanții vor fi prezenți la Tokyo. Și trebuie să-i dau dreptate, ba mai mult, consider că sportivii care vor concura în Japonia nu au cum să mai fie la cel mai înalt nivel de pregătire. Și mă gândesc, în primul rând, la cei care nu au locul asigurat la Olimpiadă și trebuie să participle la un turneu de calificare. Deocamdată, din pricina pandemiei de coronavirus, toate aceste turnee au fost amânate, la o data neștiută. Ba chiar și antrenamentele au fost anulate, toți potențialii participanți fiind trimiși acasă – o stagnare nepotrivită a pregătirii, fiecare campion stabilindu-și pașii, pentru ca în iulie, începând cu ziua 24, să ajungă în vârful de formă.

Olimpiada se ține, altfel se pierd bani mulți și asta contează, și pentru japonezi, și pentru CIO!

În cele mai multe țări europene, este decretată Starea de Urgență, adică sunt interzise manifestările de orice fel, sălile de sport sunt închise, iar posibilitatea de a te menține fizic este tot mai dificilă. E clar, sunt toate premisele ca Olimpiada să fie cel puțin amânată, un an sau doi, dacă nu cumva anulată. Da, japonezii pierd sume uriașe de bani, din transmisiile televizate și de la sponsori, în aceeași situație se află și Comitetul Olimpic Internațional, care își va primi partea, de pe urma acestui eveniment, dar toată lumea trebuie să înțeleagă că sănătatea sportivilor, antrenorilor, oficialilor și a spectatorilor este mai presus de orice gheșeft! Vorba campioanei din Grecia, Katerina Stefanidi, vrem Jocuri fără spectator, fără sportivi și fără antrenori?

P.S. Katerina Stefanidi este campioana olimpică la Rio, în 2016, și campioană mondială. Recordul ei personal este de 4,91 metri.

Lasă un răspuns