Calendar ortodox. Sărbătoare 23 noiembrie 2019 – Cruce neagră

Calendar ortodox. Sărbătoare 23 noiembrie 2019 – Cruce neagră. Pe data de 23 noiembrie, este prăznuit Sfântul Antonie de la Iezeru, Vâlcea.

Calendar ortodox. Sărbătoare 23 noiembrie 2019 – Cruce neagră. Sfântul Antonie a trăit în timpul domniei voievodului Matei Basarab şi a domnitorului Constantin Brancoveanu. S-a spus despre el că ar fi un aromân, originar din oraşul Ianina, din Grecia. Din cercetările făcute, crestinortodox.ro susţine că venea dintr-o familie de creştini din satele Olteniei.

Calendar ortodox. Sărbătoare 23 noiembrie 2019 – Cruce neagră. Cuviosul Antonie, în jurul anului 1690, s-a retras la câţiva kilometri de schitul Iezeru, în muntele cu acelaşi nume, unde şi-a găsit adăpost într-o peşteră. Aceasta i-a devenit chilie şi loc de reculegere. Nemulţumit că nu avea un loc anume rânduit pentru rugăciune, a început să sape alături un mic paraclis în stâncă, lărgind stânca în aşa fel încât să poată face din ea un lăcaş de închinare şi de preamărire a lui Dumnezeu. 

Calendar ortodox. Sărbătoare 23 noiembrie 2019 – Cruce neagră. Cuviosul Antonie a stat în sihăstrie 28 ani şi a trăit în total 92 ani. Mutarea sa la Domnul a fost în 23 noiembrie 1719. Sfântul Sinod al Bisericii noastre, în şedinţă din 20 iunie 1992, a hotărât ca el să fie aşezat în rândul sfinţilor. Sfintele Moaşte ale Cuviosului Antonie au fost aşezate în Biserica Schitului Iezer. O părticică din Sfintele sale Moaşte se afla şi la Schitul Dârvari din Bucureşti.

Lasă un răspuns