Calendar creștin ortodox, 27 februarie. Sărbătoare mare în joia necurată, ce trebuie să faci astăzi, pentru a te feri de primejdii

Calendar creștin ortodox. Sărbătoare mare în joia necurată, ce trebuie să faci astăzi, pentru a te feri de primejdii. Pe data de 27 februarie, este prăznuit  Sfântul Procopie Decapolitul. 

Calendar creștin ortodox. Sărbătoare mare în joia necurată, ce trebuie să faci astăzi, pentru a te feri de primejdii. Sfântul Procopie Decapolitul, încă de tânăr, a îmbrăţişat viaţa monahală. Sfântul Procopie s-a afirmat că apărător al icoanelor în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isaurul.

Calendar creștin ortodox. Sărbătoare mare în joia necurată, ce trebuie să faci astăzi, pentru a te feri de primejdii. Din aceast motiv, Procopie a fost arestat şi torturat. După moartea împăratului Leon, având loc reabilitarea cultului sfintelor icoane în Biserică, Sfântul Procopie s-a întors la viaţa sihăstrească. Sfântul Procopie a trecut la Domnul în veacul al IX-lea.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 27 februarie 2020. Troparul Sfântului Procopie

Calendar creștin ortodox. Sărbătoare mare în joia necurată, ce trebuie să faci astăzi, pentru a te feri de primejdii. Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat puştiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Procopie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Vezi ce sărbătoare din calendar este numită ALBĂ

Calendar creștin ortodox. Sărbătoare mare în joia necurată, ce trebuie să faci astăzi, pentru a te feri de primejdii. Această săptămână mai este cunoscută în popor ca fiind cea a nebunilor, pentru că acum „numai nebunii pornesc a se însura, numai proștii și urâții satelor abia acum dau zor ca să se căsătorească, pe când toți cei cuminți, câți au avut de gând să se însoare în decursul cârnilegilor, s-au însurat deja cu mult mai înainte” (Marian, 1898, citat de Ion Ghinoiu, 2002).

Calendar creștin ortodox. Sărbătoare mare în joia necurată, ce trebuie să faci astăzi, pentru a te feri de primejdii. În Joia nepomenită sau Joia necurată, femeile spală cămășile, ca să fie albe peste an, dar nu torc, ca să nu le fie în primejdie bărbații. Se mai numește și Joia furnicilor, pentru că femeile aduc ofrande acestor insecte. Se face o turtă din făină sau din mălai, care se unge cu unt sau cu brânză și se așază pe un mușuroi, pentru ca insectele să aibă ce mânca și să nu facă pagube în timpul verii. site news

Lasă un răspuns