Calendar creștin ortodox, 7 decembrie. Sărbătoare mare – Cruce neagră

Calendar creștin ortodox, 7 decembrie. Sărbătoare mare – Cruce neagră. Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş este pomenită în calendarul creştin ortodox la 7 decembrie, ale cărei moaște se află la Curtea de Argeș.

Calendar creștin ortodox, 7 decembrie. Sărbătoare mare – Cruce neagră. Filofteia s-a născut pe la începutul veacului al XIII-lea în oraşul Tarnovo, care pe atunci era capitala „imperiului romano-bulgar”, întemeiat şi condus o vreme de fraţii Petru şi Asan, romani de neam.

Calendar creștin ortodox, 7 decembrie. Sărbătoare mare – Cruce neagră. La botez a primit numele „Filofteia”, care în greceşte înseamnă „iubitoarea de Dumnezeu”, lucru pe care îl va dovedi cu fapta în cursul scurtei sale vieţi pământeşti.

Calendar creștin ortodox, 7 decembrie. Sărbătoare mare – Cruce neagră. Se spune că şi mama viitoarei sfinte era românca de neam, din sudul Dunării şi o femeie foarte evlavioasă. De la ea a deprins prunca Filofteia dragostea de Dumnezeu şi de aproapele, faptele de milostenie, rugăciunile şi postul şi alte virtuţi care trebuie să împodobească sufletul unui adevărat creştin.

Calendar creștin ortodox, 7 decembrie. Sărbătoare mare – Cruce neagră. Fiind copilă încă, Dumnezeu a chemat la Sine pe vrednică să mamă, rămânând astfel orfană. Cu încredere în Dumnezeu, a rămas în casa părintească, respectând toate cele ce învăţase de la mama ei, trăind mai mult pentru Hristos şi pentru cei aflaţi în suferinţă. 

Calendar creștin ortodox, 7 decembrie. Sărbătoare mare – Cruce neagră. Dar după o vreme, tatăl ei s-a recăsătorit, luându-şi o femeie cu o viaţă cu totul diferită de cea a primei sale soţii. Curând a început să o urască pe biata copilă. Însă toate vorbele de ocară, bătăile şi muncile la care o punea tatăl şi mai ales mama ei vitregă n-au putut s-o abată de la faptele milosteniei și iubirea pentru Dumnezeu.

Calendar creștin ortodox, 7 decembrie. Sărbătoare mare – Cruce neagră. Într-o zi, pe când avea 12 ani, a fost omorâtă de propriul tată, care s-a înfuriat când a văzut că oferă săracilor mâncarea care i se cuvinea lui.

Lasă un răspuns