Calendar creștin ortodox, 5 aprilie. Sărbătoare mare, sfânta care nu a mai vorbit timp de 15 ani. Cui spui La mulți ani!

Calendar creștin ortodox, 5 aprilie. Sărbătoare mare, sfânta care nu a mai vorbit timp de 15 ani. Cui spui La mulți ani! Sfinţii Mucenici Teodul şi Agatopod sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 5 aprilie. De asemenea, și Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic.

Calendar creștin ortodox, 5 aprilie

Calendar creștin ortodox, 5 aprilie. Sărbătoare mare, sfânta care nu a mai vorbit timp de 15 ani. Cui spui La mulți ani! Amândoi sfinţii au trăit în vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Agatopod era diacon în Biserica din Tesalonic, iar Teodul avea slujba de citeţ.

Calendar creștin ortodox, 5 aprilie. Sărbătoare mare, sfânta care nu a mai vorbit timp de 15 ani. Cui spui La mulți ani! În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, au fost prinşi şi aduşi la judecată înaintea guvernatorului cetăţii, Faustin. Nu şi-au lepădat credinţa nici în urma ameninţărilor, nici a cuvintelor amăgitoare şi au fost aruncaţi în temniţă la un loc cu răufăcătorii.

Calendar creștin ortodox, 5 aprilie. Sărbătoare mare, sfânta care nu a mai vorbit timp de 15 ani. Cui spui La mulți ani! După ce au fost scoşi de mai multe ori la judecată, timp în care şi-au mărturisit cu tărie credinţa, guvernatorul, mâhnit, a pronunţat condamnarea la moarte. I s-a făcut însă milă de dânşii şi le-a cerut ca numai tămâie să aducă idolilor şi vor scăpa de la moarte, iar ei nu încetau a chema pe Iisus Hristos.

Calendar creștin ortodox, 5 aprilie. Sărbătoare mare, sfânta care nu a mai vorbit timp de 15 ani. Cui spui La mulți ani! Sfinţii mucenici şi-au sfârşit nevoinţa, fiind aruncaţi în mare cu pietre grele legate de grumaz. Iar marea, primind trupurile sfinţilor, în acelaşi ceas le-a scos cu valurile la uscat, dezlegate de legături şi de pietre, fiind foarte luminate (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”). 

Calendar creștin ortodox, 5 aprilie. Sărbătoare mare, sfânta care nu a mai vorbit timp de 15 ani. Cui spui La mulți ani! Sfânta Teodora a fost născută în insula Eghina. După creşterea sa, a fost dată după bărbat şi a născut o fiică. După aceea, din cauza năvălirii barbarilor, s-a mutat în cetatea Tesalonic, unde, crescând pe fiica sa, a făcut-o mireasa lui Hristos. După ce a murit bărbatul ei, a intrat în mănăstirea de fecioare, la fiica sa şi s-a tuns în rânduiala monahicească.

Sfânta care nu a mai vorbit timp de 15 ani

Calendar creștin ortodox, 5 aprilie. Sărbătoare mare, sfânta care nu a mai vorbit timp de 15 ani. Cui spui La mulți ani! Astfel, într-o zi, pe când Teodora strângea hainele fiicei sale, stareța mănăstirii i-a zis pe un ton aspru: «Teodora, de ce te îngrijești atât de mult de fiica ta?».

Calendar creștin ortodox, 5 aprilie. Sărbătoare mare, sfânta care nu a mai vorbit timp de 15 ani. Cui spui La mulți ani! Și, amintindu-i de cuvintele Mântuitorului, Care a zis: «cel care își iubește tatăl sau mama mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Iar cel care își iubește fiul sau fiica mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine» (Mat. 10, 37), le-a interzis să mai vorbească una cu cealaltă. Timp de cincisprezece ani, Teodora și fiica ei nu și-au mai vorbit.

Calendar creștin ortodox, 5 aprilie. Sărbătoare mare, sfânta care nu a mai vorbit timp de 15 ani. Cui spui La mulți ani! Mai târziu, atunci când Teodora s-a îmbolnăvit grav, stareța a ridicat interdicția de a-și mai vorbi una alteia și atunci mama și fiica au constatat că nu mai simțeau vreo afecțiune deosebită una față de cealaltă, ci se considerau una pe alta surori în Hristos.

Calendar creștin ortodox, 5 aprilie. Sărbătoare mare, sfânta care nu a mai vorbit timp de 15 ani. Cui spui La mulți ani! Prin viaţa sa îmbunătăţită, prin pustniceştile nevoinţe şi ostenelile ascultării, atât a plăcut lui Dumnezeu, încât, nu numai în viaţă, ci şi după moartea sa, multe minuni a făcut. site news

Lasă un răspuns