Calendar creștin ortodox, 29 martie. Sărbătoare mare în ultima duminică din martie, ce sfinți se roagă neîncetat pentru noi

Calendar creștin ortodox, 29 martie. Sărbătoare mare în ultima duminică din martie, ce sfinți se roagă neîncetat pentru noi. La data de 29 martie, sunt prăznuiți Sf. Sfinţit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona şi Varahisie.

Calendar creștin ortodox, 29 martie

Calendar creștin ortodox, 29 martie. Sărbătoare mare în ultima duminică din martie, ce sfinți se roagă neîncetat pentru noi. Sfântul Marcu, născut în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare (306-337), era episcop al cetăţii Aretusa, în Sicilia, aproape de Siracuza. În acel timp, prin Edictul de la Milan din 313, se acordase totală libertate de credinţă creştinilor. În timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363), s-a încercat revenirea la politeism, prin interzicerea creştinismului.

Calendar creștin ortodox, 29 martie. Sărbătoare mare în ultima duminică din martie, ce sfinți se roagă neîncetat pentru noi. A urmat o altă perioadă de persecuţii împotriva creştinilor. Între cei care au suferit atunci a fost şi Sfântul Marcu, care a fost torturat cu cruzime pentru faptul că nu a renunţat la creştinism. Mai mult, răbdarea şi blândeţea sa i-au înduplecat pe unii dintre călăii săi să creadă în Hristos. După moartea împăratului apostat, Sfântul Marcu a revenit în scaun episcopal, dar, la scurtă vreme, a trecut la cele veşnice.

Calendar creștin ortodox, 29 martie. Sărbătoare mare în ultima duminică din martie, ce sfinți se roagă neîncetat pentru noi. Astăzi este pomenit şi Sfântul Chiril diaconul, care a fost, de asemenea, torturat în vremea lui Iulian Apostatul, fiind învinuit că, în timpul împăratului Constantin cel Mare, a distrus statuile idolilor din cetatea Iliopolis.

creștin ortodox, 29 martie. Sărbătoare mare în ultima duminică din martie, ce sfinți se roagă neîncetat pentru noi. A fost, în cele din urmă, ucis pentru a se oferi un exemplu pentru alţi creştini care se împotriveau ordinelor imperiale. În aceeaşi perioadă, în actuala Fâşie Gaza din Palestina, au fost ucişi mulţi creştini, mai întâi preoţii, apoi femeile şi fecioarele care ajutau în cadrul comunităţilor creştine, iar apoi alţi mărturisitori ai lui Hristos.

Troparul Sfinţilor Sfinţiţi Mucenici Marcu, Episcopul Aretuselor, Chiril diaconul şi al celor împreună cu dânşii

 Glasul al 4-lea

Calendar creștin ortodox, 29 martie. Sărbătoare mare în ultima duminică din martie, ce sfinți se roagă neîncetat pentru noi. Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor Sfinţiţi Mucenici Marcu, Episcopul Aretuselor, Chiril diaconul şi al celor împreună cu dânşii

Glasul al 4-lea

Calendar creștin ortodox, 29 martie. Sărbătoare mare în ultima duminică din martie, ce sfinți se roagă neîncetat pentru noi. Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată. Luminaţi fiind de harul cel adevărat, cu dreaptă credinţă îndreptaţi, în chip luminat, marginile pământului, sfinţiţilor şi măriţilor mucenici. Pentru aceasta, cu credinţă, vă fericim pe voi. site news

Lasă un răspuns