Calendar creștin ortodox, 28 noiembrie 2019. Cui să-i spui „La mulți ani”

Calendar creștin ortodox, 28 noiembrie 2019. Cui să-i spui „La mulți ani”. Pe data de 28 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ştefan cel Nou.

Calendar creștin ortodox, 28 noiembrie 2019. Cui să-i spui „La mulți ani”. Sfântul Cuvios Ştefan s-a născut la începutul secolului al VIII lea, în Constantinopol. A fost călugărit la vârsta de 16 ani. Sfântul Ştefan cel Nou se retrage la vârsta de 42 de ani într-o chilie atât de mică, încât cei ce au văzut-o au spus că este mai degrabă un mormânt, iar nu locuinţa de odihnă.

Calendar creștin ortodox, 28 noiembrie 2019. Cui să-i spui „La mulți ani”. Sfântul Ştefan va lupta împotriva celor ce declarau că icoană este un idol. Este perioada când împăratul Constantin Copronim (741-775) îi persecuta pe creştinii care cinsteau sfintele icoane. Aşa se face că multe icoane erau arse, îngropate, sfărâmate sau lăsate în locuri de necinste.

Calendar creștin ortodox, 28 noiembrie 2019. Cui să-i spui „La mulți ani”. Pentru că nu îi este credincios împăratului, este închis într-un loc unde se aflau 342 de monahi, din diverse părţi. Unii cu nasurile tăiate, alţii cu ochii scoşi, alţii având mâinile tăiate. După multe încercări de a-l face pe Sfântul Ştefan să lepede credinţa cea adevărată, împăratul a poruncit uciderea lui.

Calendar creștin ortodox, 28 noiembrie 2019. Cui să-i spui „La mulți ani”. Tot în această zi se face pomenirea:
– Sfinților Mucenici care au mărturisit împreună cu Sfântul Ștefan pentru sfintele icoane;
– Sfântului Mucenic Irinarh;
– Sfinților Mucenici Timotei și Teodor, Petru, Ioan, Serghie, Teodor și Nichifor,Vasile și Toma,Ierotei, Daniel, Hariton, Socrat, Comasie, Eusebie și Etimasie.

Lasă un răspuns