Calendar creștin ortodox, 26 februarie. Sărbătoare mare, ce NU ai voie să faci în miercurea ALBĂ, e păcat!

Calendar creștin ortodox, 26 februarie. Sărbătoare mare, ce NU ai voie să faci în miercurea ALBĂ. La data de 26 februarie, Biserica ortodoxă face pomenirea Sfântului Ierarh Porfirie. Este Miercurea Albă.

Calendar creștin ortodox, 26 februarie

Calendar creștin ortodox, 26 februarie. Sărbătoare mare, ce NU ai voie să faci în miercurea ALBĂ. Sfântul Ierarh Porfirie, pomenit în calendarul creştin ortodox la 26 februarie, era originar din Tesalonic, provenind dintr-o familie bogată. La 25 de ani a plecat în pustia sketică din Egipt şi s-a făcut monah.

Calendar creștin ortodox, 26 februarie. Sărbătoare mare, ce NU ai voie să faci în miercurea ALBĂ. După cinci ani, s-a dus să se închine la Locurile Sfinte şi a rămas într-o peşteră lângă Iordan. Aici a început o viaţă de asceză deosebită, cu post şi rugăciune neîncetată. După cinci ani însă s-a îmbolnăvit grav, fiind nevoit să meargă la Ierusalim.

Calendar creștin ortodox, 26 februarie. Sărbătoare mare, ce NU ai voie să faci în miercurea ALBĂ. Patriarhul Ilarie al Ierusalimului, apreciind darurile sufleteşti ale monahului, l-a hirotonit preot şi i-a încredinţat paza şi îngrijirea Sfintei Cruci a Domnului. După trei ani, a fost hirotonit episcop al Gazei, cetate din Palestina.

Calendar creștin ortodox, 26 februarie. Sărbătoare mare, ce NU ai voie să faci în miercurea ALBĂ. Aflat în scaunul episcopal al Gazei, ai cărei locuitori erau în cea mai mare parte închinători la zei, fiind locul plin de idoli şi de temple, Sfântul Porfirie a apărat credinţa creştină şi a reuşit să o facă cunoscută unei mari mulţimi care a primit Botezul creştin. În locul templului, care era ridicat în centrul oraşului, Sfântul Porfirie a reuşit să construiască o biserică mare şi strălucitoare în formă de cruce, care avea 30 de stâlpi de marmură, între care erau doi care străluceau ca smaraldul.

Calendar creștin ortodox, 26 februarie. Sărbătoare mare, ce NU ai voie să faci în miercurea ALBĂ. După mulţi ani de păstorire, Sfântul Porfirie s-a mutat cu pace la Domnul (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”). 

Calendar creștin ortodox, 26 februarie. Sărbătoare mare, ce NU ai voie să faci în miercurea ALBĂ. Pentru începutul postului Sfintelor Paști, există două date de lăsat al secului, una pentru carne (Duminica Înfricoșătoarei Judecăți), care are loc anul acesta la 15 februarie, cealaltă pentru lactate, ouă și pește (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai), anul acesta la 22 februarie. 

Sărbătoare mare, ce NU ai voie să faci în miercurea ALBĂ

Calendar creștin ortodox, 26 februarie. Sărbătoare mare, ce NU ai voie să faci în miercurea ALBĂ. Săptămâna dintre cele două date se numește Săptămâna albă sau Săptămâna brânzei, pentru că, în această perioadă, se mai pot consuma lactate și pește. 

Calendar creștin ortodox, 26 februarie. Sărbătoare mare, ce NU ai voie să faci în miercurea ALBĂ. Săptămâna Albă este o intrare treptată în Postul Mare, după ospețele din „Câșlegii de Iarnă”, respectiv din perioada dintre Crăciun și Lăsatul secului, când se fac petreceri, nunți etc. De asemenea, această săptămână mai este cunoscută în popor ca fiind cea a nebunilor, pentru că acum „numai nebunii pornesc a se însura, numai proștii și urâții satelor abia acum dau zor ca să se căsătorească, pe când toți cei cuminți, câți au avut de gând să se însoare în decursul cârnilegilor, s-au însurat deja cu mult mai înainte” (Marian, 1898, citat de Ion Ghinoiu, 2002).

Calendar creștin ortodox, 26 februarie. Sărbătoare mare, ce NU ai voie să faci în miercurea ALBĂ. Prima zi este Lunea albă, cunoscută și ca Lunea burdufului, pentru că atunci se taie burduful de brânză. În Marțea albă, e bine să se mănânce brânză. Nu se spală rufe și nu se face baie, fiindcă albește părul. 

În Miercurea albă este dezlegare la lactate și pește. Nici în această zi nu e bine să te speli pe cap, ca să nu încărunțești de timpuriu. În Joia nepomenită sau Joia necurată, femeile spală cămășile, ca să fie albe peste an, dar nu torc, ca să nu le fie în primejdie bărbații. Urmează prima din cele 12 vineri scumpe de peste an, care se marchează înaintea fiecărui praznic. Se țin cu post și rugăciune, mâncând numai seara, pentru binele casei și pentru curățirea sufletului. În Sâmbăta albă, bărbații nu lucrează, fiind în primejdie de căzături, iar femeile nu cos și nu spală cămăși bărbătești.

Vezi cine își serbează onomastica

Calendar creștin ortodox, 26 februarie. Sărbătoare mare, ce NU ai voie să faci în miercurea ALBĂ. Săptămâna nebunilor se încheie cu duminica de lăsatul secului de brânză, ultima zi de petrecere înaintea postului Sfintelor Paști. site news

Lasă un răspuns