Calendar creștin ortodox, 26 decembrie. Sărbătoare mare, în a doua zi de Crăciun – Cruce roșie

Calendar creștin ortodox, 26 decembrie. Sărbătoare mare, în a doua zi de Crăciun – Cruce roșie. Pe 26 decembrie, Biserica ortodoxă face pomenirea Soborului Maicii Domnului, precum și a Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana.

Calendar creștin ortodox, 26 decembrie. Sărbătoare mare, în a doua zi de Crăciun – Cruce roșie. Prin Soborul Maicii Domnului înțelegem chemarea credincioșilor la cinstirea Născătoarei de Dumnezeu Fecioara Maria. Al doilea lucru pe care ni-l amintește soborul este faptul că Maica Domnului este „preaslăvită și fără de asemănare” în mijlocul tuturor sfinților din Ceruri.

Tot astăzi, este pomenit Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana

Calendar creștin ortodox, 26 decembrie. Sărbătoare mare, în a doua zi de Crăciun – Cruce roșie. Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana s-a născut într-o familie de aromâni, în satul Prilep. 

Calendar creștin ortodox, 26 decembrie. Sărbătoare mare, în a doua zi de Crăciun – Cruce roșie. Cuviosul Nicodim a renunțat la averea părintească, a îmbrăcat haine sărăcăcioase și a fugit din casa familiei sale pe Sfântul Munte, unde a stat vreme de trei ani, ca ucenic. Aici a fost tuns călugăr, apoi a devenit diacon, egumen și mai târziu stareț al mănăstirii unde stătea.

Calendar creștin ortodox, 26 decembrie. Sărbătoare mare, în a doua zi de Crăciun – Cruce roșie. Pentru că își iubea foarte mult poporul, Nicodim a părăsit Sfântul Munte și s-a întors în țara sa.

Calendar creștin ortodox, 26 decembrie. Sărbătoare mare, în a doua zi de Crăciun – Cruce roșie. Sfântul Nicodim a trecut la cele veșnice pe 26 decembrie 1406 și a fost îngropat în mormântul pe care și l-a săpat singur la Mănăstirea Tismana, dar după o vreme a fost dezgropat, iar moaștele sale au fost depuse într-o raclă. site news

Lasă un răspuns