Calendar creștin ortodox, 25 noiembrie. Sărbătoare mare – Cui să-i spui La mulți ani

Calendar creștin ortodox, 25 noiembrie. Sărbătoare mare – Cui să-i spui La mulți ani. Creștinii ortodocși o sărbătoresc pe 25 noiembrie pe Sfânta Muceniță Ecaterina.

Calendar creștin ortodox, 25 noiembrie. Sărbătoare mare – Cui să-i spui La mulți ani. Sfânta Muceniță Ecaterina, fiica principelui Consta, a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea, potrivit crestinortodox.ro. Cunoștea foarte bine limba greaca și limba latină și avea cunoștințe temeinice de astronomie și de oratorie.

Calendar creștin ortodox, 25 noiembrie. Sărbătoare mare – Cui să-i spui La mulți ani. Sfânta Mucenița Ecaterina are două viziuni: în prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe. Din cauza faptului că nu era creștină, nu reușește să vadă fața Mântuitorului. Acest lucru îi descoperă deșertăciunea cunoștințelor ei și alege să primească Sfântul Botez.

Calendar creștin ortodox, 25 noiembrie. Sărbătoare mare – Cui să-i spui La mulți ani. În a două vedenie i se descoperă Hristos, care îi dăruiește un inel de logodnă, spunându-i: „Iată, astăzi te primesc pe ține mireasă Mie nestricata și veșnică, deci să păzești tocmeală această cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.

Calendar creștin ortodox, 25 noiembrie. Sărbătoare mare – Cui să-i spui La mulți ani. În următoarea zi, Ecaterina rămâne uimită când vede inelul de logodnă pe degetul său. Este momentul în care viața sa se schimbă radical. De acum înainte începe să condamne cultul și miturile păgâne, înfrunta în discuții publice pe înțelepții vremii și chiar reușește să-i aducă la adevărată credința.

Calendar creștin ortodox, 25 noiembrie. Sărbătoare mare – Cui să-i spui La mulți ani. Este silită de Maximian să se înfrunte cu o adunare de filosofi păgâni. Datorită iubirii sale față de Hristos și a înțelepciunii cu care a fost împodobită, Sfântă Mucenița a făcut că toți filosofii prezenți să creadă în Hristos și să-L mărturisească că fiind Dumnezeu adevărat. Pentru acest lucru, toți acei înțelepți au fost arși în foc, conform crestinortodox.ro.

Calendar creștin ortodox, 25 noiembrie. Sărbătoare mare – Cui să-i spui La mulți ani. Pentru lupta sa împotriva cinstirii zeilor, Sfintei Ecaterina i s-a tăiat capul. Potrivit Sfintei Tradiții, la tăierea capului său nu a curs sânge, ci lapte, iar îngerii au dus trupul Sfintei Ecaterina în Muntele Sinai, în locul în care Moise văzuse Rugul Aprins. Aici s-a ridicat o mânăstire cu numele Sfintei Mucenițe, Mănăstirea Sfântă Ecaterina.

Calendar creștin ortodox, 25 noiembrie. Sărbătoare mare – Cui să-i spui La mulți ani. Trupul ei a fost luat de către îngeri și dus pe Muntele Sinai. Ele vor fi descoperite unui călugăr de la o mănăstire de la poalele Sinaiului. Acesta le va aduce cu dragoste în mănăstirea de la poalele muntelui Sinai.

Calendar creștin ortodox, 25 noiembrie. Sărbătoare mare – Cui să-i spui La mulți ani. Tradiția spune că în anul 337, sfântă impărăteasa Elena a construit un sanctuar în jurul locului în care s-a aflat rugul de foc ce ardea și nu se mistuia, unde Dumnezeu a vorbit prima oară cu Moise. Din cauza atacurile permanente ale triburilor nomade vecine, impăratul Justinian a transformat sanctuarul într-o mănăstire-fortăreata, în secolul al Vl-lea.

Calendar creștin ortodox, 25 noiembrie. Sărbătoare mare – Cui să-i spui La mulți ani. Toți cei care ajung să se închine moaștelor Sfintei Ecaterina din mănăstirea de pe Sinai, primesc în dar un inel, în cinstea celui pe care Hristos l-a dăruit Sfintei Mucenițe.

Toţi cei care-i poartă numele Sfintei Ecaterina sau derivate ale acestuia îşi sărbătoresc ziua numelui: Cătălina (primul nume românesc atestat ce provine de la Ecaterina), Cătălin şi derivatele acestora – Catinca, Catrina, Caterina, Cati, Ecaterina, Catina, Cătiţa, Tincuţa.

Lasă un răspuns