Calendar creștin ortodox, 23 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfântul cu 199 de ucenici

Calendar creștin ortodox, 23 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfântul cu 199 de ucenici. Sfântul Cuvios Mucenic Nicon şi cei 199 de ucenici ai săi sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 23 martie.

Calendar creștin ortodox, 23 martie

Calendar creștin ortodox, 23 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfântul cu 199 de ucenici. Sfântul Nicon era originar din Neapole (Italia), soldat în armata romană, în vremea împăratului Deciu (249-251).

Calendar creștin ortodox, 23 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfântul cu 199 de ucenici. Despre credinţa creştină învăţase de la mama sa, care era creştină, dar a fost botezat mult mai târziu.

Calendar creștin ortodox, 23 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfântul cu 199 de ucenici. Într-o luptă, Sfântul Nicon şi-a pierdut mare parte din tovarăşi, iar el se afla înconjurat de potrivnici, atunci şi-a adus aminte de sfatul pe care îl primise de la mama sa, şi-a făcut semnul Sfintei Cruci şi l-a chemat în ajutor pe Hristos. Aşa a scăpat nevătămat.

Calendar creștin ortodox, 23 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfântul cu 199 de ucenici. Întors acasă, i-a spus mamei sale cum, prin puterea Sfintei Cruci, a scăpat dintr-o încercuire care părea imposibil de străpuns. A întrebat-o atunci şi cum poate deveni cineva creştin desăvârşit. Răspunsul a fost că asta se va întâmpla numai după primirea Sfântului Botez.

Sărbătoare mare astăzi, sfântul cu 199 de ucenici

Calendar creștin ortodox, 23 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfântul cu 199 de ucenici. Sfântul Nicon, după botez, a îmbrăcat însă şi haina monahală într-o mănăstire din insula Hios, care avea o obşte de 190 de călugări. A fost hirotonit episcop şi i s-a încredinţat conducerea mănăstirii.

Calendar creștin ortodox, 23 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfântul cu 199 de ucenici. Împreună cu toţi monahii de sub oblăduirea sa, Sfântul Nicon a plecat în Sicilia, unde a reuşit să întemeieze o mănăstire într-un munte, cu viaţa deosebită. În drumul său s-a oprit însă la Neapole, iar la obştea de monahi s-au mai adăugat nouă oameni dintre cei care în trecut au fost ostaşi, camarazi ai Sfântului Nicon.

Calendar creștin ortodox, 23 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfântul cu 199 de ucenici. În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, întreaga obşte a fost arestată de guvernatorul insulei, Quintilian, şi toţi monahii au suferit martiriu, fiind torturaţi şi apoi decapitaţi.

Calendar creștin ortodox, 23 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfântul cu 199 de ucenici. Execuţia s-a desfăşurat rapid, căci demnitarul imperial ştia că, prin rezistenţa şi mărturisirea neîncetată a lui Dumnezeu în timpul chinurilor îndelungi aplicate în mod public, mucenicii îi conving şi pe alţii să devină creştini.

Calendar creștin ortodox, 23 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfântul cu 199 de ucenici. Sfântul Nicon a fost chinuit însă mult mai mult înainte de a fi ucis cu sabia. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”). site news

Lasă un răspuns