Calendar creștin ortodox, 22 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfinții care l-au iubit atât de tare pe Hristos, încât au murit pentru EL

Calendar creștin ortodox, 22 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfinții care l-au iubit atât de tare pe Hristos, încât au murit pentru EL. La data de 22 martie, Biserica ortodoxă face pomenirea Sf. Sfinţit Mc. Vasile, preotul din Ancira; Sf. Mc. Drosida, fiica împăratului Traian.

Calendar creștin ortodox, 22 martie

Calendar creștin ortodox, 22 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfinții care l-au iubit atât de tare pe Hristos, încât au murit pentru EL. Sfântul Sfinţit Mucenic Vasile, preot al bisericii din Ancira (Ankara), este pomenit în calendarul creştin ortodox la 22 martie.

Calendar creștin ortodox, 22 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfinții care l-au iubit atât de tare pe Hristos, încât au murit pentru EL. A trăit în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care era nepot al împăratului Constantin cel Mare (337-377).

Calendar creștin ortodox, 22 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfinții care l-au iubit atât de tare pe Hristos, încât au murit pentru EL. Iulian Apostatul a restaurat păgânismul ca religie favorizată a Imperiului Roman şi a redeschis templele păgâne, unde se aduceau jertfe zeilor. Pentru a lovi în Biserică, a dat libertate tuturor ereziilor şi a început demiterea funcţionarilor creştini, a soldaţilor şi a profesorilor botezaţi în Hristos.

Sărbătoare mare astăzi

Calendar creștin ortodox, 22 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfinții care l-au iubit atât de tare pe Hristos, încât au murit pentru EL. În această perioadă, Sfântul Vasile slujea ca preot în Ancira. Pentru faptul că era un apărător al dreptei credinţe, a fost închis şi torturat. Aflat în vizită în această cetate, împăratul Iulian a încercat să-l convingă pe preot să renunţe la Hristos, dar nu a reuşit, au urmat astfel alte chinuri îngrozitoare, în timpul cărora Sfântul Vasile a murit.

Calendar creștin ortodox, 22 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfinții care l-au iubit atât de tare pe Hristos, încât au murit pentru EL. Astăzi este pomenită şi Sfânta Drosida, menţionată de Sinaxarul Bisericii ca fiica a împăratului roman Traian (98-117).

Calendar creștin ortodox, 22 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfinții care l-au iubit atât de tare pe Hristos, încât au murit pentru EL. Sfânta Drosida a fugit din palatul imperial şi s-a apropiat de un grup de fecioare creştine care strângeau moaştele sfinţilor omorâţi pentru credinţă. Au fost împreună prinse atunci când s-au dus să strângă trupurile creştinilor morţi, căci acestea erau păzite din ordinul împăratului.

Calendar creștin ortodox, 22 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfinții care l-au iubit atât de tare pe Hristos, încât au murit pentru EL. Tovarăşele sale au fost aruncate în vase cu aramă topită, iar Sfânta Drosida a fost ţinută sub pază, doar îi va părea rău de ce a făcut.

Sfinți care l-au iubit pe Hristos

Calendar creștin ortodox, 22 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfinții care l-au iubit atât de tare pe Hristos, încât au murit pentru EL. Din ordinul împăratului s-a ridicat atunci în oraş un cuptor mare în care ardea mult foc, iar deasupra lui a fost scris un mesaj pentru creştini: „Bărbaţi galileeni, care vă închinaţi Celui răstignit, scăpaţi-vă pe voi de mai multe munci, iar pe noi de osteneli şi fiecare din voi, singur să se arunce în cuptorul pregătit cu foc”.

Calendar creștin ortodox, 22 martie. Sărbătoare mare astăzi, sfinții care l-au iubit atât de tare pe Hristos, încât au murit pentru EL. Spre acest cuptor a mers şi Sfânta Drosida, dar pe drum s-a gândit că nu este botezată, s-a botezat singură într-un lac în numele Sfintei Treimi, iar după opt zile a trecut la Domnul. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”). site news

Lasă un răspuns