Calendar creștin ortodox, 21 martie. Sărbătoare mare, ce trebuie să faci în fiecare sâmbătă, pentru iertarea păcatelor

Calendar creștin ortodox, 21 martie. Sărbătoare mare, ce trebuie să faci în fiecare sâmbătă, pentru iertarea păcatelor. Pe data de 21 martie, Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul.

Calendar creștin ortodox, 21 martie. Sărbătoare mare, ce trebuie să faci în fiecare sâmbătă, pentru iertarea păcatelor. Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul, pomenit în calendarul creştin ortodox la 21 martie, a trăit în vremea împăratului Copronim (741-775), făcându-se monah de foarte tânăr.

Calendar creștin ortodox, 21 martie

Calendar creștin ortodox, 21 martie. Sărbătoare mare, ce trebuie să faci în fiecare sâmbătă, pentru iertarea păcatelor. Sfântul Iacob a fost hirotonit episcop, iar în timpul iconoclasmului a fost obligat să se retragă din scaunul episcopal. În acea perioadă, Biserica era tulburată de mişcarea iconoclastă, care impunea distrugerea icoanelor, acţiune declanşată de Leon al III-lea Isaurul (714-741), tatăl lui Copronim.

Calendar creștin ortodox, 21 martie. Sărbătoare mare, ce trebuie să faci în fiecare sâmbătă, pentru iertarea păcatelor. Susţinerea de către împărat a acestei erezii a determinat prigonirea acelora care se împotriveau, iconodulii, păstrători ai dreptei credinţe. Printre aceştia s-a aflat şi Cuviosul Iacob, care, ajuns episcop, a fost arestat şi supus la multe chinuri, fiind în cele din urmă omorât.

Calendar creștin ortodox, 21 martie. Sărbătoare mare, ce trebuie să faci în fiecare sâmbătă, pentru iertarea păcatelor. Pomenirile morților se pot face în cadrul oricărei Sfinte Liturghii de peste an. Dar Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în toate cele şase sâmbete din Postul Mare, să fie pomeniţi de către familii toţi cei care au trecut la cele veşnice.

Sărbătoare mare, ce trebuie să faci în fiecare sâmbătă, pentru iertarea păcatelor

Calendar creștin ortodox, 21 martie. Sărbătoare mare, ce trebuie să faci în fiecare sâmbătă, pentru iertarea păcatelor. Ca orice rit bisericesc, parastasele postului se fac după o rânduială anume. În general, se plătesc la biserică sărindare. Adică pomelnice care urmează a fi citite în cadrul Sfintei Liturghii, timp de 40 de zile sau un an întreg. Pe lângă parastasele care se fac, de obicei, după înmormântare, la 3, 9, 40 de zile și apoi în fiecare an, până la 7 ani de la deces, există și alte zile de pomenire stabilite de Biserică. Dintre acestea, Parastasele Postului Mare sunt cele mai importante.

Calendar creștin ortodox, 21 martie. Sărbătoare mare, ce trebuie să faci în fiecare sâmbătă, pentru iertarea păcatelor. Denumirea de „parastas” își are rădăcinile în limba greacă, unde „paristemi” se traduce prin a se alătura, a fi apropiat cu cineva. Iar Parastasul este slujba cu ajutorul căreia ne alăturăm, prin rugăciune, celor adormiți, cerându-i lui Dumnezeu iertarea păcatelor lor. Din ritual sunt nelipsite prescura, coliva îndulcită cu miere, colacii, vinul, tămâia, untdelemnul și lumânările. site news 


Lasă un răspuns