Calendar creștin ortodox, 10 ianuarie. Sărbătoare mare vineri, cui spui La mulți ani – Cruce neagră

Calendar creștin ortodox, 10 ianuarie. Sărbătoare mare vineri, cui spui La mulți ani – Cruce neagră. Pe data de 10 ianuarie, sunt prăznuiți Cuviosul Antipa de la Calapodești și Sfântul Grigorie al Nisei.

Calendar creștin ortodox, 10 ianuarie. Sărbătoare mare vineri, cui spui La mulți ani – Cruce neagră. Sfântul Antipa de la Calapodești este mai puţin cunoscut de români, dar foarte cinstit de ruşi şi de greci. Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor în urma şedinţelor de canonizare din 20-21 iunie 1992.

Calendar creștin ortodox, 10 ianuarie. Sărbătoare mare vineri, cui spui La mulți ani – Cruce neagră. Cuviosul Antipa s-a născut în anul 1816, în satul Calapodești, din judeţul Bacău. A intrat în monahism la vârsta de 20 de ani. După doi ani a plecat la Muntele Athos, unde şi-a petrecut 15 ani, după care s-a mutat la Mănăstirea Esfigmen, unde a mai stat patru ani, fiind călugărit cu numele de Antipa şi hirotonit diacon. În anul 1860, s-a reîntors în Moldova şi a vieţuit prin mănăstirile din apropierea Iaşului.

Calendar creștin ortodox, 10 ianuarie. Sărbătoare mare vineri, cui spui La mulți ani – Cruce neagră. În 1865 se mută în Mănăstirea Valaam, situată pe o insulă din Lacul Ladoga. Aici a mai trăit încă 17 ani, trecând la cele veşnice la 10 ianuarie 1882. A fost înmormântat în gropniţa Mănăstirii Valaam. Canonizarea şi trecerea în rândul sfinţilor a fost făcută în Muntele Athos, în anul 1906.

Calendar creștin ortodox, 10 ianuarie. Sărbătoare mare vineri, cui spui La mulți ani – Cruce neagră. Sfântul Grigorie al Nisei

Calendar creștin ortodox, 10 ianuarie. Sărbătoare mare vineri, cui spui La mulți ani – Cruce neagră. Sfântul Grigorie este unul dintre marii părinţi capadocieni, alături de fratele sau Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Grigorie de Nazianz. A fost prezent la Sinodul II ecumenic de la Constantinopol (381), unde a susţinut cauza credinţei niceene. 

Calendar creștin ortodox, 10 ianuarie. Sărbătoare mare vineri, cui spui La mulți ani – Cruce neagră. Revine la Constantinopol de mai multe ori, pentru a predica la moartea prinţesei Pulcheria, în 385, şi apoi a mamei sale. Este prezent şi la sinodul din 394 sau 395, convocat de Patriarhul Nectarie. După această dată, informaţiile despre el încetează, ceea ce ne face să credem că aceasta ar fi perioadă la care a adormit întru Domnul.

Calendar creștin ortodox, 10 ianuarie. Sărbătoare mare vineri, cui spui La mulți ani – Cruce neagră. Tot pe 10 ianuarie se face pomenirea Sfântului Ierarh Dometian, episcopul Meletinei, şi a Sfântului Marchian. site news

Lasă un răspuns