Calendar creștin ortodox, 10 decembrie. Sărbătoare mare – Sfinții zilei

Calendar creștin ortodox, 10 decembrie. Sărbătoare mare – Sfinții zilei. În data de 10 decembrie, Biserica ortodoxă face pomenirea sfinţilor mucenici ai lui Hristos: Mina Calicheladu, Ermogen şi Evgraf.

Calendar creștin ortodox, 10 decembrie. Sărbătoare mare – Sfinții zilei. Aceşti sfinţi mucenici au trăit pe vremea împăratului Maximian. Făcându-se odată întrebarea de locuitorii Alexandriei de unele lucruri care tulburaseră liniştea oraşului, împăratul Maximian l-a trimis pe Mina, ca să dea răspuns acelor întrebări. Mina învăţase toată înţelepciunea acelei vremi şi era iscusit în meşteşugul vorbirii.

Calendar creștin ortodox, 10 decembrie. Sărbătoare mare – Sfinții zilei. Când a venit Mina la Alexandria nu numai că a lămurit pe alexandrini despre lucrurile ce-i tulburaseră, dar a şi făcut pe cei ce primiseră cuvântul credinţei în Hristos să ţină şi mai tare la credinţa lor şi a tămăduit pe mulţi bolnavi.

Calendar creștin ortodox, 10 decembrie. Sărbătoare mare – Sfinții zilei. Împăratul, aflând de aceasta, a trimis pe Ermogen, prefectul, cu poruncă să-l facă pe Mina să se lepede de credinţa creştină, iar de nu-l va îndupleca să-l piardă cu fel şi fel de chinuri. Prefectul l-a adus pe sfânt la scaunul de judecată; pentru că îl vedea că i se împotriveşte în cuvânt, l-a supus la chinuri.

Calendar creștin ortodox, 10 decembrie. Sărbătoare mare – Sfinții zilei. Dar văzând cum rabdă Sfântul Mina chinurile aspre, a trecut şi el la credinţa în Hristos şi a fost botezat de Sfântul Mina şi apoi a fost ridicat de soborul episcopilor la arhierie. Aflând împăratul acestea, i-a supus pe amândoi la chinuri felurite, pe care sfinţii le-au îndurat cu ajutorul lui Dumnezeu.

Calendar creștin ortodox, 10 decembrie. Sărbătoare mare – Sfinții zilei. Atunci Sfântul Evgraf, care era scriitor al Sfântului Mina, a mărturisit cu îndrăznire pe Hristos şi a zis multe cuvinte împotriva împăratului, defăimându-l. Iar împăratul, plin de mânie a scos sabia şi l-a ucis cu mâna lui pe Evgraf.

Calendar creștin ortodox, 10 decembrie. Sărbătoare mare – Sfinții zilei. Odată cu el au fost ucişi şi Sfinţii Mina şi Ermogen cu săbiile, de către slujitorii împăratului. Sfintele lor moaşte au fost ridicate şi duse în Constantinopol, unde se află şi acum şi fac minuni şi semne nenumărate, scrie calendar-ortodox.ro.

10 decembrie – Alți sfinți pomeniți

Calendar creștin ortodox, 10 decembrie. Sărbătoare mare – Sfinții zilei. Tot în această zi, se pomenesc Sfântul Ghemel, care pe cruce s-a săvârşit; Cuviosul Părinte Toma Defurchinu; Sfântul Mucenic Teotecn, care de sabie s-a săvârşit; Sfântul Mucenic Marian, care s-a săvârşit împroşcat cu pietre; Sfântul Eugeniu, care s-a săvârşit lovit cu pietre.

Lasă un răspuns