Căldură în Antarctica, ger în România: Polul Sud consemnează cele mai mari temperaturi din istorie

Antarctica a înregistrat, joi, cea mai ridicată temperatură de când se fac astfel de înregistrări, la un centru de cercetare meteorologică din Argentina. Este vorba de 18,3 grade celsius, o creştere de aproape un grad faţă de ultimul astfel de record de temperatură, înregistrat în 2015 la acelaşi centru. Atunci, temperatura era de 17,5 grade celsius, relatează The Guardian.

Valoarea a fost înregistrată la Esperanza în cel mai nordic punctul al zonei peninsulare. Este o zonă care conectează Argentina de Antarctica. Anunţul a fost făcut de agenţia meteorologică a Argentinei. Valoarea, spun meteorologii, este cea mai mare înregistrată de când se fac astfel de măsurători, din 1961.

Antarctica peninsulară s-a încălzit cu 3 grade în 50 de ani

Zona peninsulară a Antarcticii este regiunea de pe Pământ care se încălzeşte cu cea mai mare viteză. Creşterea de temperatură este de aproximativ 3 grade în ultimii 50 de ani. Aproape toţii gheţarii din zonă au început să se topească. Mai mult decât atât, valorile înregistrate la Esperanza sunt cele mai mari pentru continentul antarctic.

Citește și cine este românca din cauza căreia se produce un tsunami la nivel european.

Nerilie Abram, profesoară şi cercetătoare la Universitatea Naţională Australiană, spune că „orice creştere, oricât de mică, în temperatura de la pol duce la o accelerare a topirii gheţarilor, iar consecinţa este că gheaţa începe să colapseze”.

Dr. Steve Rintoul, oceanograf şi expert în regiunea Antarctica spune că deşi acest record vine de la o singură staţie, în contextul actual, el arată că schimbările climatice se petrec cu o rapiditate mare. El adaugă că, pe parcurs ce planeta se încălzeşte din ce în ce mai tare, ne vom confrunta cu din ce în ce mai multe recorduri de temperaturi mari, în timp ce cele de temperaturi mici se vor diminua.

Cea mai scăzută temperatură în Antarctica a fost înregistrată la staţia rusească Vostok, în iulie 1983, de -89,2 grade celsius.

În România, urmează un weekend cu -22 de grade

În schimb, la noi, Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri o nouă informare de nopți și dimineți geroase. În nord-estul, centrul și sudul țării temperaturile vor coborî până la -22 de grade. Informarea meteorologică intră în vigoare sâmbătă la ora 2:00 și expiră duminică la ora 10:00.

Vezi și ce furtună va afecta o țară europeană, avertizzre dată de Ministerul de Externe.

Astfel, pe parcursul nopților și al dimineților de 8 și 9 februarie vremea va fi geroasă în cea mai mare parte a țării. Temperaturile vor coborî frecvent sub -10 grade și local, mai ales în nord-estul, centrul și sudul țării sub -15 grade (până în jurul a -22 de grade în zonele depresionare). Local se poate forma și ghețuș.

Lasă un răspuns