facebook

Budapesta răspunde dur acuzațiilor făcute de Klaus Iohannis cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc

Președintele Klaus Iohannis a acuzat în urmă cu câteva zile social-democrații că „vor să dea Ardealul ungurilor”: „Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”.

”Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri?”, a tunat președintele României, după ce proiectul de lege referitor la acordarea autonomiei Ținutului Secuiesc a trecut tacit în Camera Deputaților, dar avea să fie respins în Senat.

Premierul Viktor Orban și-a pus un subaltern, pe ministrul de Externe, să îi răspundă lui Klaus Iohannis.

”Noi suntem interesați să menținem relații bune cu România întrucât suntem parteneri economici importanți. Dar și maghiarii care trăiesc în Transilvania și Secuime au interesul ca cele două state să aibă o relație normală. Din păcate, în ultimele zile, reprezentanți ai statului român, unul după celălalt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea bunelor relații de vecinătate.

Astăzi, președintele României a făcut o declarație în mod expres necivilizată și propice pentru incitarea la ură. Domnului Iohannis trebuie să-i fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor din Ardeal și Secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României este simplu: Mai mult respect pentru maghiari.”, a precizat Peter Szijjarto, care a cerut ca România să arate mai mult respect maghiarilor din Transilvania. site news

Lasă un răspuns