Bucureștean, amendat de polițiști după ce le-a sesizat un caz de braconaj!

Un bucureștean a fost agresat și amendat de polițiști după ce a sunat la 112 să reclame un posibil braconaj pe Lacul Pantelimon.

Bucureștean, sesizare la 112 

Un bucureștean care a sunat la 112 pentru a reclama o posibilă acțiune de braconaj pe Lacul Pantelimon este agresat de polițiști, se arată într-un filmuleț postat pe rețelele sociale. Motivul este acela că „nu are voie să filmeze acțiunea poliției”. Polițiștii i-au dat o amendă de 500 de lei bucureșteanului deoarece „a apelat 112 fără a avea o urgență reală sau un motiv întemeiat”. Evenimentul a avut loc pe 4 ianuarie.

Atunci când un bucureștean a sunat la 112 pentru a sesiza că este posibil să fie martor la braconaj piscicol, a avut parte de o surpriză de proporții din partea echipajului de poliție sosit la fața locului. Deoarece a început să filmeze cu telefonul, polițiștii au insistat să se oprească, l-au bruscat fizic și verbal, apoi i-au dat și amendă. Totul s-a desfășurat în timp ce posibilii braconieri își vedeau de treabă  pe lac.

/Citiți și cum se câștigă săptămânal mii de euro din braconaj.

Ce spune IPJ Ilfov

„Un cetățean poate filma acțiunea poliției dacă se află pe spațiul public” a declarat Anne-Marie Ciolcă, purtătorul de cuvânt IPJ ilfov.  „În mod normal se poate filma, nu știu dacă a interzis vreodată cineva în spațiul public filmatul”, a declarat Anne-Marie Ciolcă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov (IPJ Ilfov). „Rămâne de văzut dacă colegii noștri l-au agresat sau nu pe domnul respectiv”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Aceasta mai spune că pentru că acest lucru să se întâmple este nevoie de o sesizare din partea persoanei agresate.

Cum este agresat bucureșteanul 

La minutul 00:35 din filmare se poate observa cum un ofițer de poliție îl bruschează pe C.J, persoana care filmează. De frică repercursiunilor, C.J. a ales să blureze totuși fețele polițiștilor.   

Legat de cererea polițistului de a nu îl filma, reprezentatul IPJ Ilfov declara că „un polițist poate să ceară orice vrea, până la urmă nu poți să îi închizi gura. Problema e dacă l-a agresat sau nu pe cel care filma”. C.J., persoana care a filmat și postat filmulețul pe Facebook, a declarat pentru Libertatea că întreaga acțiune a polițiștilor s-a rezumat la bruscarea sa, la cererea de a opri filmarea și la amendarea lui cu 500 de lei pentru că „a apelat 112 fără a avea o urgență reală sau un motiv întemeiat”.

Braconierii, lăsați în pace de polițiști 

Braconierii nu au fost deranjați de poliție. Ei s-au retras pentru jumătate de oră, cât erau cele trei echipaje de poliție la fața locului, iar după ce acestea au plecat s-au întors și ei, susține C.J.

,,O să contest amenda și o să fac și o plângere la Poliția Generală împotriva agentului, mai mult….”, încheie C.J.

„Poliția nu cunoaște legea. Ei nu știu că atâta timp cât ești pe domeniu public îi poți filma”, a declarat pentru Libertatea Ștefan Dinu, președintele Asociației Street Fishing România. În afară de legislația privind filmatul pe spațiul public, Dinu mai spune că polițiștii nu știu să facă diferența dintre echipamentele atestate pentru pescuitul sportiv și cele de braconaj sau importanța unui permis de pescuit. „Lor li se pare normal să pescuiești atâta timp cât locul e public, deși pescuitul fără permis e o ilegalitate”, declară Dinu.

Am scos de la Unirii, din Dâmbovița plase de microfilament vechi, care continuă să prindă pești inutil. Mor degeaba”, mai spune Dinu. site news

Lasă un răspuns