BREAKING NEWS! Alegerile locale se amână. Mandatul aleșilor locali prelungit până cel târziu la 31 decembrie, propune Guvernul

BREAKING NEWS! Alegerile locale se amână. Mandatul aleșilor locali va fi prelungit până cel târziu la 31 decembrie. Prevede un proiect de OUG discutat în ședința de Guvern.

Mandatul aleșilor locali va fi prelungit până cel târziu la 31 decembrie acest an, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență. El a fost anunțat de vicepremierul Raluca Turcan la începutul ședinței de Guvern de luni.

”Nu se poate desfășura campania electorală în această perioadă de criză ”

Turcan a precizat că, în această perioadă de criză, nu se poate desfășura campania electorală. Dar nu pot fi derulate procedurile pentru organizarea alegerilor locale.

„Alegerile trebuie să fie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Trei instituții – Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Ministerul de Interne și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației –  propun un proiect de ordonanță de urgență. El prevede prelungirea mandatelor aleșilor locali până cel târziu la 31 decembrie 2020”, a precizat Raluca Turcan.

Proiectul de ordonanță aduce și simplificări în procedura depunerii candidaturilor. Partidele politice și candidații să prezinte o singură listă de susținători și să se depună un număr minim de 25.000 de semnături. Respectiv câte 500 din fiecare județ și 1000 din municipiul București. Sau, în locul listelor, să fie depusă o contribuție electorală în contul bancar.

Alegerile locale, posibil organizate în septembrie

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că este posibil ca alegerile locale să fie organizate în septembrie. El a arătat că Guvernul este pregătit să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea mandatelor actualilor aleşi locali.

„Pregătim un act normativ pentru prelungirea mandatului aleşilor locali care exercită mandatul în urma alegerilor din 2016 până la data viitoarelor alegeri locale. Data urmează să fie stabilită de Guvern. Din punctul meu de vedere, astăzi, este clar că alegerile locale nu pot fi organizate în condiţii normale în data de 28 iunie). Va fi necesară amânarea acestor alegeri. Sperăm să treacă cât mai repede epidemia. După trecerea epidemiei, când o să existe un interval de timp în care să revenim la normal, să se poată desfăşura o campanie firească în care candidaţii să poată interacţiona cu alegătorii, alegătorii să cunoască bine candidaţii, vom decide organizarea acestor alegeri”, a afirmat Orban.

În toamnă ar trebui organizate și alegerile parlamentare. site news

Lasă un răspuns