Bomba din programul de guvernare: Guvernul Orban II vrea să modifice Codurile Penale și Legile Justitiției

Cabinetul Orban II vrea să modifice Codurile penale și Legile Justiției! Potrivit programul de guvernare oficial al Cabinetului Orban II, liberalii vor să constituie două grupuri extinse. Acestea sunt formate din reprezentanți ai Ministerului Justiției, CSM, asociații de magistrați, dar și din societatea civilă, care să analizeze și să evalueze impactul modificărilor legilor justiției și a codurilor penale.

De asemenea, în domeniul Justiției, PNL vrea și finalizarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ. Asta în urma unei dezbateri cu reprezentanții magistraților, CSM, ai asociațiilor profesionale, ONG-urilor, dar și cu reprezentanții Parlamentului.

Citește și cum Firea vrea alianță cu Ponta în Capitală, se prefigureză efecte ample.

Programul de guvernare mai prevede elaborarea unui alt act normativ complex care să instituie măsuri de coroborare a dispozițiilor Regulamentului pentru constituirea parchetului European cu normele interne.

Modificările la legile penale, dedicație pentru delegația CE venită pe tema MCV

În plin scandal politic, Comisia Europeană face inspecție în România. O delegație a Comisiei Europene efectuează de luni până miercuri o vizită la București, anunță Guvernul. Experții europeni se vor întâlni cu reprezentanții instituțiilor responsabile în domeniile vizate de Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV).

În acest context, Executivul a publicat pe site-ul oficial Codul de conduită al membrilor Guvernului României. Recomandările ar fi trebuit implementate până în octombrie 2019 când a avut loc precedenta misiune de evaluare. Culmea este că documentul este de pe vremea lui Tudorel Toader, pe care liberalii l-au diabolizat pentru modifcările la legile justiției. Acum, ei preiau integral actul fără vreo jenă.

Ce prevede Codul de conduită al Guvernului

  • membrii Guvernului își exercită mandatul în conformitate cu principiul separației și echilibrului puterilor, cu respectarea independenței justiției.
  • principiile după care își ghidează ativitatea Executivul sunt: supremația Constituției și a legii; prioritatea interesului public; profesionalismul și exemplul personal; integritatea morală și transparența în exercitarea demnității publice.
  • membrii Guvernului trebuie să aibă o ținută vestimentară decentă și să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase.
  • demnitarii Guvernului trebuie să asigure ”folosirea utilă și eficientă a banilor publici, în conformitate cu prevederile legale”.
  • La capitolul Integritate morală este prevăzut că „membrii Guvernului nu acceptă, direct sau indirect, niciun fel de cadouri sau alte avantaje” care ar putea influența sau care ar putea să fie percepute ca influențând exercitarea atribuțiilor.
  • membrii Executivului sunt obligați să anunțe orice posibil conflict de interese si nu au voie să își asocieze numele sau imagine cu acțiuni publicitare pentru promovarea unei activități comerciale.
  • cei care fac parte din Executiv pot comunica cu presa doar prin intermediul structurilor specializate și că pozițiile publice pe care le au reprezintă ”poziția oficială asumată de Guvernul României”.

Vezi aici documentul la momentul în care a fost prezentat de Tudorel Toader.

În cazul în care „nu există o poziție oficială”, aceștia au „obligația să facă cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al Guvernului”. site news

Lasă un răspuns