CFR Cluj - FCSB 1-0. FOTO: FCSB

Boli și tripleta Războnicului Luminii

Perioada în care ne-am ostoit dorul de fotbal cu derbyuri mai vechi sau mai noi s-a încheiat. Germanii au fost primii care au trecut la treabă. Disciplinați. Cu reguli devenite model chiar și pentru Premier League, La Liga sau Serie A. Ba chiar, după ce au pus lucrurile în mișcare, au dat dovadă și de creativitate.

Au inovat sau au rafinat soluții virale din Coreea sau Danemarca pentru ca spectacolul să prindă un pic de culoare. Mesh-uri și panourile digitale pentru a ”umple” tribune și a minimiza ecoul. Înregistrări audio, cu cântecele galeriei, furnizate de stația de amplificare, și care însoțesc lovitura de start, golurile sau schimbările. Sau altele, preluate din fotbalul digital – mai precis de la FIFA 20- pentru transmisiunile TV. Devenite, toate, un reper copiat sau folosit drept sursă de inspirație și de celelalte campionate mari.

Start și la noi

S-au pus apoi în mișcare și alții. Iar în final de săptămână, simultan cu fotbalul peninsular, ce ne propune jocuri din Coppa Italia, și cu La Liga, pornește la drum și neaoșa Liga 1. La reguli s-a mers cam pe aceeași rețetă. La transmisiuni, un bob zăbavă și vom afla. Mai important este însă, lucru-i cert, ce se întâmplă pe dreptunghiul verde. Ca și, pe de altă parte,

Sportiv vorbind, la vârf se anunță o luptă în trei. Asta dacă judecăm matematic. Pentru că dacă radiografiem veștile primite în aceste săptămâni de pauză, lucrurile par mult mai simple. CFR nu numai că pare în măsură să o copieze pe Bayern și să ”ucidă” campionatul. Ba chiar dă semne că-și asigură și o stagiune viitoare în care să controleze lucrurile cu liniște deplină.

Atuurile campioanei

De ce spun asta? A arătat și până acum că are în bătătură două echipe. A folosit rețeta cu succes în perioada în care a jucat în Europa. Și-acum, când numărul de schimbări per partidă și ritmul în care se va juca o impun, pleacă, e limpede, cu un atu suplimentar. Mai cu seamă dacă duminică seară nu pierde cu FCSB.

Apoi, Petrescu pare, în raport cu Vintilă și Bergodi, singurul capabil să impună disciplină. Indispensabilă în actualele condiții. În care jucătorii tânjesc, ca noi toți, la beneficiile induse de relaxarea după pandemie. Dar care, în cazul lor, riscă să însemne deconcentrare.

Și mai este ceva. Care vine să sprijine ideea legată și de o supremație a clujenilor și-n stagiunea care urmează. Modul în care se gândește la nivelul clubului. Iată un exemplu. CFR, da, poate că-i va pierde, din pricina conjuncturii, pe Arlauskis și Manea. Dar a semnat cu Boli. Plătind clauza de 300.000 de euro. Ceea ce înseamnă că își asigură un jucător de care are nevoie și în cazul căruia, dacă ne gândim la istoric, a câștigat 2,2 milioane de euro pe ruta Cluj – Guizhou – Cluj. Sau 1,75 milioane dacă scădem suma pe care l-a adus de la Viitorul.

Dincolo, la principala urmăritoare, Becali s-a despărțit deja de mai mulți jucători. Ultimul fiind Gnohere. Iar acum, în același moment cu mutarea clujenilor, vizează să-i plaseze și pe Man, Coman și Tănase. Sigur, nimic nu-i bătut în cuie. Și doar primii doi par să aibă, cu adevărat, și propuneri. Însă bucuria cu care-și exprimă finanțatorul FCSB posibilitatea de a încheia tranzacții în ceea ce privește principalele sale ”arme”, arată că și anul viitor echipa sa ar putea să fie doar ”iepurele” cursei pentru titlu a CFR-ului.

Veți spune că poate crește Craiova? Da, e o variantă. Însă și-acolo, dacă ne uităm la mișcările de pe banca tehnică, stabilitatea și planurile coerente par să fie termeni necunoscuți. site news

Lasă un răspuns