facebook

Blue Air cere credit de salvare pentru a rezista crizei provocate de COVID-19

Blue Air trece printr-o criză fără precedent din cauza pandemiei de coronavirus, așa că s-a vazut în situația de a solicita statului un împrumut de 40-60 de milioane de euro pentru a putea rezista. Suma taxelor plătite de firmă anual se ridică la peste 100 de milioane de lei, dar actuala situație a pus-o în pericolul de a închide complet porțile.

Compania a devenit profitabilă anul trecut, după trei ani de investiții, dar, în situația actuală, ”pe fondul limitarilor legate de instituirea stării de urgență, Blue Air a fost nevoită să suspende temporar zborurile regulate. Pentru a asigura capacitatea companiei de a traversa cu bine această perioadă, Blue Air are nevoie de un sprijin financiar temporar – sub forma unui credit de salvare”, spun oficialii Blue Air.

Situația s-a schimbat radical luna trecută, ”Restricțiile de zbor și de călătorie au devenit din ce în ce mai stricte în toată Europa, iar mare parte din aeronavele lumii s-a așezat treptat la sol. În tot acest timp, numărul pasagerilor noștri s-a redus zilnic, iar odată cu instalarea stării de urgență în România, Blue Air a demarat programul „Te aducem acasă” – asigurându-ne că avem suficiente zboruri pentru cei care cumpăraseră bilete pentru luna aprilie și doreau să vină acasă mai devreme, înainte de suspendarea temporară a zborurilor.

”Peste 90% dintre colegii noștri sunt în șomaj tehnic”

În luna martie, mai puțin de 30% din personalul nostru a continuat să zboare, să organizeze dezinfectarea navelor după fiecare zbor, să întrețină aeronavele, și să tranforme altele în cargo. Ceilalți au intrat în telemuncă, sau în concedii rămase neefectuate de anul trecut. Unii au asigurat conceptul și autorizarea activității temporare de cargo. Alții au continuat organizarea de zboruri speciale, chartere sau de repatriere, încercând să contribuie cu cât este posibil la lupta cu pandemia. Acum, peste 90% dintre colegii noștri sunt în șomaj tehnic”, mai spun reprezentanții compaiei.

Creditul solicitat de companie nu este un împrumut nerambursabil, ci un credit cu dobândă preferențială. ”Avem capacitatea de a rambursa acest credit și dobânzile aferente. De aceea, luna trecută am depus la Guvernul României solicitarea noastră formală și suntem încrezători că orice analiză de risc și oportunitate va duce la o soluționare pozitivă a cererii noastre de finanțare. În caz contrar, piața pe care nu o vom mai putea deservi noi, o companie românească, va fi preluată de operatori străini care nu vor contribui la bugetul de stat al României și nu vor lua decizii având în minte interesul românesc.

Vom asista cu tristețe la irosirea eforturilor unei generații de iubitori români de zbor și de aeronave, la reducerea la minim a operațiunilor unei companii românești reputabile, care concurează de la egal la egal cu marile linii aeriene europene”, declară CEO-ul companiei, Oana Petrescu. site


Lasă un răspuns