Biserica se distanțează de preotul care a generat revolta anti-străini din Harghită, brutarii srilankezi au fost alungați din comună

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia se dezice de preotul care a condus revolta anti-străini din satul Ditrău. „Constatăm cu regret că preotul capelan al parohiei din Ditrău, Bíró Károly, s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele. Poziția lui nu coincide cu punctul nostru de vedere”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Jakubinyi György, arhiepiscop emerit, administrator apostolic al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

Reacția Arhiepiscopiei vine la două zile după ce preotul catolic din satul harghitean Ditrău a condus revolta sătenilor împotriva a doi brutari din Sri Lanka – dintre care unul catolic. Ambii erau veniți să muncească la o brutărie din sat. Sătenii i-au amenințat pe cei doi, dar și pe localnicii care îi găzduiau.

Criza de personal obligă patronii din Secuime să aducă muncitori străini

}ntre timp, la Ditrău situația rămâne tensionată. Srilankezii Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari. Ei au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni.

Citește și despre preotul român care vrea să producă ciocolată cu canabis.

Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar nu au avut succes. Din acest motiv, eis-au decis să caute brutari şi în afara ţării.

Aşa au ajuns să îi aducă în Harghita pe cei doi brutari sri-lankezi. Aceștia au învăţat rapid etapele procesului de producţie, sunt serioşi şi apreciaţi.
„Sunt muncitori foarte buni, înţelegători, cinstiţi, serioşi”

„Singurul motiv pentru care am adus angajaţi din afara ţării este că nu am găsit pe piaţa locală. Noi am pus anunţuri şi în Harghita şi în afara judeţului, dar nu mai sunt, brutari se găsesc foarte greu (…) Şi ne-am decis că încercăm şi în afara ţării. Mai întâi, anul trecut, am adus un brutar din Ungaria, care este şeful brutarilor. Acum două săptămâni au ajuns şi angajaţii din Sri Lanka, printr-o firmă de recrutare. Suntem foarte mulţumiţi de ei, sunt muncitori foarte buni, înţelegători, cinstiţi, serioşi. În două zile au învăţat etapele producţiei, lucrează la fel ca şi ceilalţi angajaţi brutari”, a declarat presei Köllő Katalin, directoarea firmei care deţine fabrica.

Citește și despre un alt motiv ascuns al scandalului din Ditrău.

Aceasta adaugă că în maxim o lună la fabrică vor mai fi angajaţi cinci muncitori străini, patru din Nepal şi unul din Sri Lanka. Firma are nevoie de forţă de muncă calificată, întrucât se află în proces de extindere, cu fonduri europene.

Ura se menține la cote înalte, gazdele muncitorilor – amenințate

Prezenţa muncitorilor străini a stârnit revolta unei părţi a comunităţii din Ditrău. Proprietara casei în care aceştia stăteau a fost ameninţată, aşa că Piumal şi Amahinda au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat, Și proprietara casei respective a păţit acelaşi lucru, iar acum li se caută un apartament în Gheorgheni. site news

Lasă un răspuns