Bătaia e ruptă din Rai, mai ales că este și una internațională – românul Florentin Pera și suedezul Per Johansson nici măcar nu s-au zgâriat!

Și dacă suntem de accord, cum spune românul, că bătaia este ruptă din Rai, atunci o și acceptăm, ba mai mult, cred că această tentativă de lovire a adversarului face parte din spectacolul de aseară – a fost un meci de handbal între cele mai valoroase echipe din România, două grupări cu rezultate de excepție și în Liga Campionilor, aflate la un pas de Final Four-ul celei mai galonate cupe, de pe Bătrânul Continent.

Duelul celor doi cocoși… sau semnul bărbăției pure!

Florentin Pera și Per Johansson au îmbrăcat hainele cocoșilor din poezia Duelul, de George Topârceanu, dar numai pentru primul act al stihului, pentru că partea în care trebuia să aibă loc și confruntarea directă, a fost oprită de cei din preajmă…

Eroii mei sunt doi cocoşi
De rasă, pintenaţi, frumoşi
Ca ofiţerii la paradă.
Doi cavaleri aristocraţi.
Dintr-o privire ofensaţi
Încep duelul fără spadă.
Au martori puii speriaţi.
Teren – o parte din ogradă,
Dar n-au motiv de sfadă,
Căci nu se ştie-a cui e vina
Misteru-nvăluie pricina,
Deci: căutaţi găina…  

Da, mi-a plăcut confruntarea, atât cât au fost lăsați să se zgârie, amândoi au dat dovadă de bărbăție, de atașament față de echipă – sigur, aș spune că presiunea a fost peste măsură, pentru că în joc era titlul national din Liga Florilor. Și cee ace m-a impresionat și mai mult, este faptul că jucătoarele celor două echipe au intervenit imediat, i-au despărțit pe antrenori și i-au îndepărtat unul de celălalt. Da, câteodată este nevoie să arăți că ești bărbat, însă bine ar fi să nu devină o obișnuință, pentru că astfel de ieșiri s-ar putea să degenereze. Și nu sunt valabile imaginile în care Pera țipa la una din arbitrele noastre, la un alt meci, pentru că, așa cum îl cunosc, sunt convins că omul avea dreptate și trebuia să se descarce într-un fel. La fel și Johansson, este un cunoscător al handbalului românesc, un apropiat al echipei CSM București, pe care a mai antrenat-o, cu ceva vreme în urmă, este o persoană care trăiește din plin, momentele de tensiune, este un suedez atipic! Și faptul că s-a jucat fără spectator, a făcut ca orice înjurătură, orice cuvânt nepotrivit să se audă și pe banca adversă, fapt care a ridicat tensiunile de ambele părți.

Și CSM, și SCM au punctat mai mult pe tabelă când au jucat mai prost!

Și gata cu cocoșii, să revenim la meciul de aseară, dintre CSM București și SCM Rm Vâlcea, unul care avea să decidă, în mare măsură, campioana actualei ediții de Liga Florilor (sigur, trebuie să mai numărăm șapte etape până la final, dar ciocniri între cele două pretendente nu mai sunt…). Un meci cu două reprize diferite, dar cu rezultate anapoda, deloc în conformitate cu evoluțiile celor două grupări. În primul mitan, CSM-ul a jucat slab în atac, a lăsat spații largi, iar poarta n-a excelat. Oaspetele de la Vâlcea au avut o viteză mai mare și au găsit poarta și din extreme, și de pe pivot, și de la linia de 9 metri – scorul la pauză a fost, însă, 15-12 pentru handbalistele din București!

În repriza a doua, gazdele au ieșit mai hotărâte de la cabine, au strâns mai bine în centru și au avut, parcă altă viteză. Pe semicercul celălalt, fetele lui Pera au ratat ocazii clare, au pierdut mingii multe la pasiv, având noroc cu portărița Dumnaska, că a limitat scorul. Cred că au stat mai prost și la capitolul pregătire fizică, fapt care a contat – rezultatul mitanului secund, 10-8 pentru Vâlcea! Scor final, 23-22 CSM… mai înțelege cineva ceva?

Arbitrii Ionuț Cazan și Gesur Suliman au plecat de la Junioare I, la derby-ul senioarelor!

Și nu putem încheia fără să vorbim și de arbitraj, un cuplu surprinzător, Ionuț Cazan/Gesur Suliman, din Constanța, mai ales pentru tinerețea lor, poate și din pricina lipsei de experiență. ”Dar a fost mai bine, ne-am cam săturat de perechile așa-zise inteligente, care îți dau impresia că totul a fost ok, dar la o analiză pertinentă îți dai seama că au tras într-o direcție sau alta. Mă bucur pentru curajul Comisiei de Arbitri, de a-i delega pe acești tineri”, ne spunea un om cu state vechi în handbalul românesc.

Doar că cei doi marinara au cam greșit în cele două reprize, cam de 4-5 ori de fiecare mitan – au fluierat prost și-ntr-o parte și-n alta, nu li se poate imputa că au fost mai aproape de București și mai departe de Vâlcea sau invers. Se tot spune că arbitrii nu influențează rezultatul, dacă greșeala lor n-a fost in minutul 59, secunda 59, moment cand au dat eronat un 7 metri sau nu l-au dat. Însă eu spun că orice eroare, în orice minut înseamnă influențare de rezultat. ”Dar dacă handbaliste care au salariu de 10.000 sau 15.000 de euro au voie să dea pe lângă poartă, din poziții clare, sau faultează în semicerc, fiind sancționate cu 7 metri și eliminare, atunci dați-mi voie să acord toate circumstanțele din lume și unui arbitru, care are un barem de 100 de euro, și să-i accept câteva greșeli pe meci, care nu-mi arată că sunt tendențioase”, ne spunea același federal.

Și încă ceva, cuplul Cazan/Suliman a arbitrat duminică, pe 8 martie, în Sala Polivalentă din Dobroești, un meci la fel de încins, între Junioarele I de la Unirea Dobroești și cele de la LPS Piatra Neamț. Cei doi au fost unitari în decizii, au greșit atât cât le-a fost permis, fiind plăcut surprinși de valoarea meciului și încrâncenarea cu care s-a jucat. E ceva, ca după trei zile, să treci de la junioarele Dobroeștiului, la derby-ul senioarelor! Și le-a ieșit…

Lasă un răspuns