Tancurile petroliere nu mai au unde să descarce încărcătura

Barilul de petrol, sub 15 dolari: cel mai mic preț din ultimii 23 de ani

Cotaţia barilului de petrolul a scăzut, luni 20 aprilie, cu aproximativ 20%, ajungând la cel mai redus nivel din martie 1999, din cauza pandemiei de Covid-19, arată agențiile internaționale de presă.

Situația din țările afectate a sporit incertitudinile privind piaţa globală şi a redus cererea pentru combustibili, iar depozitele terestre au ajuns la limită, arată sursele citate de presa internațională.

Zeci de tancuri petroliere umplute cu benzină şi combustibil pentru avion sunt ancorate în apropiere de marile hub-uri pentru depozitarea produselor petroliere din Europa, neputând să îşi descarce încărcătura deoarece facilităţile terestre de depozitare sunt la capacitate maximă, pe fondul prăbuşirii cererii ca urmare a crizei coronavirusului.

Conform calculelor analiștilor, o cantitate de aproape un milion de tone de produse rafinate este, în prezent, stocată în aproximativ 30 de tancuri petroliere ancorate în apropierea coastelor Europei.

La New York, cotaţia barilului de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai a scăzut cu 3,40 dolari, sau 18,6%, până la 14,87 dolari. La un moment dat, cotaţia înregistra un declin de 21%, la 14,47 dolari, cel mai redus nivel din martie 1999.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut luni cu 0,25 dolari, la 27,83 dolari.

Pe fondul încetinirii cazurilor de COVID-19 în unele state europene, inclusiv Germania, Austria şi Cehia, autorităţile iau în considerare retragerea graduală a restricţiilor impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei.

Scădere a consumului de 9,3 milioane de barili pe zi

Şi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), în raportul său pe luna aprilie, a estimat că cererea globală de petrol ar urma să înregistreze în 2020 o scădere-record, cu 9,3 milioane de barili pe zi, din cauza paralizării economiei mondiale, ca urmare a pandemiei.

Această cădere „istorică” va duce consumul mondial de petrol la nivelul din anul 2012, în jurul valorii de 90,5 milioane de barili pe zi, estimează agenţia cu sediul la Paris, care mizează totuşi pe o revenire progresivă pe parcursul celui de al doilea semestru.

În primul trimestru din 2019 s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al preţului ţiţeiului din ultimii 18 ani, după ce măsurile adoptate pentru stoparea răspândirii pandemiei au redus cererea de ţiţei pe plan global, iar Arabia Saudită şi Rusia au intensificat bătălia pentru cota de piaţă. site news

Lasă un răspuns