facebook

Avocatul Poporului a demarat o anchetă în cazul oamenilor fără adăpost răpiți de familia din Baia Mare

Avocatul Poporului, Renate Weber, verifică situația oamenilor străzii răpiți pentru a fi folosiți drept sclavi.

„Avocatul Poporului a fost sesizat de 8 organizații neguvernamentale cu privire la situația creată în Municipiul Baia Mare, prin conduita edilului localității. Concret, sunt semnalate posibile încălcări ale drepturilor persoanelor fără adăpost, ocazie cu care ni s-a solicitat intervenția. Față de situația semnalată, vom demara propria investigație, urmând să întreprindem demersuri în sensul clarificării aspectelor sesizate”, se arată în comunicatul Avocatul Poporului.

Persoane fără adăpost din Municipiul Baia Mare ar fi fost răpite de pe stradă și folosițe drept sclavi la o fermă. DIICOT face deja verificări în această cauză, iar patru persoane sunt arestate.

„Avocatul Poporului a fost sesizat de 8 organizații neguvernamentale cu privire la situația creată în Municipiul Baia Mare, prin conduita edilului localității. Concret, sunt semnalate posibile încălcări ale drepturilor persoanelor fără adăpost, ocazie cu care ni s-a solicitat intervenția”, transmite, marți, instituția Avocatului Poporului.

Față de situația semnalată, Avocatul Poporului va demara propria investigație, urmând să întreprindă demersuri în sensul clarificării aspectelor sesizate.

Polițiștii și procurorii au făcut joi două percheziții și au salvat cinci victime ale traficului de persoane

O familie din Maramureș este acuzată că răpea bărbați cu handicap psihic ori fără adăpost pe care ulterior îi exploata, prin bătăi sau înfometare, la munci agricole. Polițiștii și procurorii au făcut joi două percheziții și au salvat cinci victime ale traficului de persoane.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile (cu handicap psihic ori fără adăpost care nu se pot întreţine singure şi nu au resurse de subzistenţă), prin folosirea acestora la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor, utilizând în acest scop constrângerea fizică şi morală (acte de violenţă fizică şi ameninţări, injurii, supunerea la umilinţe şi aplicarea unor tratamente degradante, înfometare), precum şi lipsirea de libertate în mod ilegal pentru a împiedica persoanele respective să părăsească ulterior locaţia membrilor grupării infracţionale”, se arată în comunicatul DIICOT.

Persoanele erau răpite sau racolate din Gara Baia Mare

Potrivit procurorilor, persoanele erau răpite sau racolate din Gara Baia Mare.

„Astfel, membrii grupării infracţionale au dezvoltat o practică din a se deplasa periodic pe raza Gării CFR din municipiul Baia Mare, județul Maramureş, unde, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menţionate anterior, le răpesc efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu”, mai susțin procurorii.

După ce bărbații ajungeau la casele membrilor grupării, aceștia le rețineau actele și prin violențe fizice și verbale erau obligate să muncească până la epuizare, fără a fi plătiți, fără a fi hrăniți corespunzător și sechestrându-i în diverse anexe gospodărești.

Un bărbat care fusese ținut în captivitate vreme de 5-6 ani a fost trimis să păzească animalele familiei pe un câmp. Acesta a reușit să fugă, la lăsarea serii, a mers în cea mai apropiată localitate și a povestit totul polițiștilor.

În dosarul de sclavie din Maramureș au fost arestați preventiv cinci bărbați. site news.

Lasă un răspuns