Avertismentul meteorologilor. Ce fel de iarnă ne așteaptă

Iarnă va fi anormal de caldă în România, dar pot apare episoade de vreme extremă, respectiv ger, viscol şi ninsori abundente, a precizat, vineri, Florinela Georgescu, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).


„Serviciile meteorologice care furnizează estimări pe durată lungă arată posibilitatea că pentru cele trei luni de iarnă – decembrie, ianuarie, februarie – regimul mediu al temperaturilor în zona noastră a Europei să fie mai ridicat decât media, iar regimul precipitaţiilor să fie apropiat de norme sau uşor deficitar. Altfel spus, să avem o vreme, în media a trei luni, mai caldă decât normal şi cu precipitaţii în limitele normale sau uşor deficitare”, a declarat Florinela Georgescu. Ea a mai precizat că nu trebuie excluse perioade de fenomene severe, care  pot fi prognozate doar cu şapte-zece zile înainte

„Suntem atenţi la acest semnal, la această interpretare privind posibilele evoluţii ale vortexului polar în perioada următoare, pentru că, chiar dacă, repet, în medie, estimările arată că temperaturile pentru următoarele trei luni s-ar putea situa peste normalul climatologic, nu putem exclude episoadele mai scurte cu fenomene severe, adică ger, viscol, căderi masive de zăpadă. Iar prognozele privind astfel de fenomene nu pot fi realizate cu mai mult de o săptămână – zece zile în avans”, a adăugat Georgescu.

Lasă un răspuns