Autoritățile dorm, vecinii iau atitudine! Trei persoane întoarse din China, pârâte că nu au respectat perioada de carantină. Au dosar penal

Autoritățile dorm, vecinii iau atitudine! Trei persoane întoarse din China, pârâte că nu au respectat perioada de carantină. Este vorba de trei chinezi, doi bărbați și o femeie, care dețin un magazin în orașul Roznov din județul Neamț.

Autoritățile dorm, vecinii iau atitudine!

Cei trei, întorși recent din China, riscă acum să ajungă după gratii, pentru că nu au așteptat în casă cele 14 zile obligatorii, deși au fost avertizați oficial. Conform legii, riscă să fie amendați sau chiar să facă închisoare, dacă cineva se va îmbolnăvi din cauza lor. Cert este că testele pentru coronavirus, în cazul lor, sunt negative.

Cei trei patroni chinezi au fost în zona Shanghai și s-au întors în țară pe 12 februarie, pe aeroportul Henri Coandă, spun polițiștii. De atunci ar fi trebuit să nu iasă din casă timp de 14 zile, după cum le-au transmis cei de la DSP Neamț, la întoarcerea în țară.

Chinezii, pârâți de localnici

Câțiva clienți au sesizat, însă, prezența asiaticilor în magazinul lor din Roznov.

Reporter: „I-ați văzut?”

Bărbat: „Da. I-am văzut ieri la magazin. Ar trebui să îi monitorizați că avem copii. Dacă boala asta se extinde s-ar putea să suferim toți.”

Reporter: „Ați încercat să discutați cu ei?”

Bărbat: „Doamne ferește! Fug de acasă. Fug. Îmi iau copiii și plec. Cum să mă apropii de ei?”

Polițiștii au constatat că sesizarea localnicilor se confirmă și au deschis dosar penal.

Citește și Florin Cîțu și legătura cu coronavirusul. Declarația spumoasă a lui Mihai Tudose

Dimitrie Mocanu, purtător de cuvânt IPJ Neamț: „Cele trei persoane cu vârste cuprinse între 23 și 32 de ani desfășurau activități la o societate comercială. Polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.”

Reporter: „Nu v-a fost frică să intrați în magazin?”

Localnic: „Nu mi-a fost frică, dar ce vrei să fac?”

Localnică: „Intrăm cu teamă dacă trebuie să cumpărăm ceva. Deocamdată nu e nicio problemă.”

Reporter: „Vă simțiți în siguranță?”

Localnică: „Până în prezent, da.”

Cazul a fost făcut public luni, de către Ministrul de Interne.

„Nu au respectat cele 14 zile de autoizolare la domiciliu. Nu au fost pozitivi la verificare și la tot ce a ținut de evoluția lor medicală. Riscă închisoare sau amendă.”, a spus Marcel Vela.

Bogdan-Nicolae Bulai, profesor drept penal: „Legea penală spune că dacă ești risc de săvârșirea unei infracțiuni, în speță de transmiterea unei boli contagioase, se poate dispune și internarea obligatorie. Ca măsură penală îl izolezi.”

Cei trei cetățeni chinezi, siliți să se izoleze la domiciliu, riscă oricum o amendă sau chiar pedeapsa cu închisoarea, între șase luni și doi ani. site news

Lasă un răspuns