Autoritățile din România cumpără camere cu termoviziune, pentru a lupta cu virusul ucigaș din China

Autoritățile din România vor să cumpere camere cu termoviziune, care identifică persoanele care au febră, și să le monteze în aeroporturi. Acestea sunt primele măsuri pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus din China, care a ucis până acum 9 oameni, și în țara noastră.

România, în alertă

Decizia a fost luată miercuri dimineață într-o întâlnire care a avut loc la Ministerul Sănătății între experți în sănătate publică, în boli infecțioase și microbiologie și secretarul de stat Nelu Tătaru.

Medicul Adrian Streinu Cercel, președintele Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, a declarat că Organizația Mondială a Sănătății va da, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri o alertă la nivel mondial privind coronavirusul din China și va recomanda un set de măsuri.

Ministerul Sănătății urmează să revină, în cursul zilei de azi, cu informații privind întregul set de măsuri pentru combaterea coronavirusului din China.

Ce solicită ministrul Sănătății, Victor Costache

Ministrul Sănătății, Victor Costache, le-a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum și pregătirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.
Până în prezent Institutul Național de Sănătate Publică a trimis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național și, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, au fost emise atenționări de călătorie.

Citiți și ce teste vor putea fi cumpărate în România pentru depistarea virusului teste

Teste pentru depistarea bolii

În plus, în România ar urmă să fie disponibile, în curând, teste care descoperă rapid eventuala prezență a virusului gripal care a dus la decesul a 6 oameni în China, a anunțat marți medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Testele urmează să fie disponibile, cel mai probabil, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
„În momentul de față au devenit disponibile teste pentru identificarea infecției cu acest virus, dar gândiți-va că discutăm despre un organism care abia a fost izolat. Mai durează până când vor fi disponibile teste comerciale, le numim noi. Deci există un acces limitat la teste, în momentul de față. Dar cred că în curând vom avea și în țară noastră și poate chiar la Institutul ‘Matei Balș’, teste care să poată să depisteze acest tip de virus”, a declarat marți, medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va organiza o reuniune miercuri, când va decide dacă va fi declarată stare de urgență internațională, în condițiile în care specialiști din China au stabilit că noul tip de virus se transmite de la om la om. site news

Lasă un răspuns