Au apărut acuzațiile oficiale în anchetarea lui Trump

Democrații au reținut marți două capete de acuzare împotriva lui Donald Trump în procedura de destituire a președintelui american.E vorba despre abuz de putere și obstrucționarea Congresului. Aceste capete de acuzare vor fi adoptate în plen, săptămâna viitoare, în Camera Reprezentanților, unde democrații au majoritate.  Donald Trump va deveni al treilea președinte din istorie care va fi pus sub acuzare de Congresul american. Cel mai probabil, însă, acesta nu va fi destituit, deoarece în Senat, care este însărcinat cu judecarea, este dominat de republicani.

Trump spune că ancheta este o mascaradă

Trump susține că nu a greșit cu nimic și acuză o „mascaradă” fabricată de democrații incapabili să-l învingă la urne. „A pune sub acuzare un președinte care a dovedit prin rezultatele sale, inclusiv generând fără îndoială cea mai solidă economie din istoria acestei țări, că a avut una dintre cele mai fructuoase președinții din istorie și, mai important, care nu a făcut NIMIC rău, este pură nebunie politică”, a scris el marți pe Twitter Mesajul lui Trump a apărut însă înaintea anunțului privind capetele de acuzare.

Democrații și-au bazat acuzarea pe afacerea Biden-Ucraina

Democrații au deschis procedura de destituire împotriva lui Trump după ce au aflat că el a cerut Ucrainei să-l ancheteze pe Joe Biden. Fostul vicepreședinte SUA e unul dintre democrații bine plasați pentru a-l înfrunta la prezidențialele din 2020. Opoziția îl acuză că a abuzat de funcția sa în scopuri personale, în special prin înghețarea unui ajutor militar. Ajutorul era esențial pentru această țară în conflict armat cu Rusia. Democrații îi reproșează și că a refuzat să coopereze în această anchetă. Considerând ancheta „neconstituțională”, Casa Albă a cerut mai multor consilieri ai președintelui să nu se prezinte la audierile din Congres: mai mult, ei nu au avut voie nici să transmită documente. Având în vedere raportul de forțe din Camera Reprezentanților, Donald Trump este aproape sigur că va fi pus sub acuzare. Acțiunea va avea loc cel mai probabil înainte de Crăciun.

Johnson și Clinton, precedentele cazuri

Înaintea sa, doar președinții Andrew Johnson, în 1868, și Bill Clinton, în 1998, s-au confruntat cu acest „impeachment”. Un alt președinte, republicanul Nixon a demisionat înainte de vot. Cei doi au fost ulterior achitați de Senat. Aceatsă cameră este însărcinată, potrivit Constituției, cu judecarea președinților, cu o majoritate de două treimi. Ca și ei, Donald Trump ar urma să scape de destituire. Republicanii sunt majoritari în Senat și este foarte puțin probabil ca 20 de membri ai partidului să nu-l susțină pe președinte. Rămâne de văzut dacă acest proces va fi unul rapid, cum doresc unii apropiați ai președintelui,. E foarte posibil ca Donald Trump să folosească contextul drept tribună politică.

Lasă un răspuns