Un polițist a refuzat o mită de 1.000 de euro de la un șofer prins conducând fără permis

Atenție, șoferi: punctul de amendă a crescut

Punctul de amendă crește, începând cu 1 ianuarie 2020, de la 145 lei la 223 lei. Proiectul de lege pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament și prin care valoarea punctului de amendă era înghețată și pentru anul acesta la 145 lei a fost atacat la Curtea Constituțională de către PSD. Astfel, președintele nu îl poate promulga până la decizia Curții.

Efecte în cascadă

Alte efecte ale neintrării în vigoare a proiectului sunt majorarea indemnizațiilor demnitarilor, care vor crește o dată cu majorarea salariului minim, și majorarea cuantumului sporului pentru condiții vătămătoare de muncă. De asemenea, cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar nu va fi încă interzis. În plus, aleșii locali vor putea solicita și ei pensii speciale. Potrivit legislației în vigoare, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului. Deasemenea, salariul minim brut lunar va crește la 2.230 lei de la 1 ianuarie, de la 2.080 lei în prezent.

De ce a crescut punctul de amendă, rolul PSD

După cum promisese, Guvernul Orban a introdus în acest proiect o prevedere prin care valoarea fixă a punctului-amendă pentru amenzile contravenționale să fie menținută, în cursul anului 2020, la cuantumul de 145 lei. Acest cuantum valabil la nivelul anului 2017 fusese înghețat, prin decizii anuale ale Guvernului, în 2018 și 2019. Contestarea PSD a avut loc chiar în ziua ultimei ședințe de Guvern din acest an. Astfel, Executivul condus de Ludovic Orban nu a mai apucat să înghețe prin alt act normativ valoarea punctului de amendă. Prin urmare, cum proiectul depus la Parlament nu poate intra în vigoare, valoarea punctului de amendă se va calcula la 10% din salariul minim brut în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Majorare cu 50% față de anul trecut

Punctul de amendă va fi în cuantum 223 lei, reprezentând o majorare de aproape 54% față de nivelul actual. Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat anterior că trebuie schimbat acest sistem de calcul al punctului de amendă. ”Practic, punctul de amendă a fost legat de salariul minim pe economie și în fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amendă odată cu creșterea salariului minim. Vom aplica și noi această soluție, să nu creștem punctul de amendă”, a arătat premierul. (site news)

Lasă un răspuns