Arafat, mesaj pentru români: Dacă situația se înrăutățește, s-ar putea să nu mai fie 15 mai

Dacă românii nu înțeleg că trebuie să respecte în continuare, minimum două săptămâni, măsurile impuse de autorități în plină stare de urgență, s-ar putea ca relaxarea restricțiilor să nu mai aibă loc la 15 mai, a avertizat, luni seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

„Mai avem aproximativ două săptămâni și către sfârșitul celor două săptămâni, înainte de 15 mai, o să se cristalizeze realmente situația, ce decizii vor fi luate, ce poate fi relaxat. Sper ca oamenii să ne înțeleagă. Acest lucru e foarte greu de făcut și dacă acum începem să dăm măsuri clare care vor fi luate, că sigur se vor lua, înseamnă că noi păcălim oamenii sau suntem iresponsabili. Trebuie să așteptăm să ne apropiem cât de mult de perioada respectivă ca să spunem ce măsuri se vor lua. Dacă vedem că situația se înrăutățește, s-ar putea să nu mai fie 15 mai ”, a declarat, la Antena 3, Raed Arafat.

Raed Arafat face apel la populație

Raed Arafat le-a cerut oamenilor să respecte deciziile autorităților. Acesta a precizat că România trece printr-o „perioadă dificilă”: „Noi insistăm să se respecte toate regulile. Dacă vedem că situația merge altfel decât sperăm, poate că măsurile pe care am vrut să le luăm nu le mai luăm.

Trecem printr-o perioadă dificilă, dar mai avem de răbdat două săptămâni. Dacă astea le răbdăm și vedem în data de 15 mai că situația e chiar ok, atunci e un lucru bun pentru toți că pot începe măsurile de relaxare graduală, cu măsurarea impactului între măsurile respective și luând măsurile cele mai puțin riscante la început și, încet-încet, creștem gama măsurilor de relaxare.

Dacă începem înainte de 15 mai și ne bucurăm o săptămână că nu a fost nimic și brusc ne trezim într-o săptămână – două că avem deja mii de cazuri, că avem sute de cazuri în Terapie Intensivă și ne transformăm în alt scenariu, va fi mult mai rău”.

România este în stare de urgență, din cauza pandemiei de coronavirus, până la data de 14 mai. După această dată, autoritățile ar putea adopta măsuri de relaxare. site news

Lasă un răspuns