Apel pentru salvarea magazinelor de cartier, afectate de coronavirus

Apel pentru salvarea magazinelor de cartier, afectate de coronavirus. Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) solicită autorităților ca micile magazine să rămână deschise și să nu le fie restricționată activitatea. Acest lucru în contextul instituirii stării de urgență. ANCMMR cere și măsuri de sprijin pentru comercianții afectați de COVID-19.

Apel pentru salvarea magazinelor de cartier

ANCMMR a cerut miercuri autorităților ca magazinele mici să rămână deschise. Acest lucru deoarece, în timpul pandemiei, magazinul de cartier este foarte important pentru ca oamenii să evite aglomerația.

„Micile magazine trebuie să rămână deschise! În condițiile extinderii epidemiei, magazinul de proximitate devine tot mai important pentru a evita aglomerările din marile magazine. Dar și pentru a reduce circulația persoanelor pe distanțe mari. Cetățenii trebuie să aibă aproape punctele de aprovizionare cu alimente și bunuri de strictă necesitate. Iar comercianții au nevoie de susținerea statului, prin măsuri concrete, pentru a-si putea desfășura activitatea”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședintele ANCMMR.

„Micile magazine trebuie să rămână deschise! ”

Acesta a mai spus că magazinele de cartier au luat măsuri de protecție si igienizare a spațiilor comerciale. Potrivit acestuia, se depun eforturi pentru aprovizionare în ritm susținut.

Apel: casierii, expuși infectării cu coronavirus

Acesta a mai spus că magazinele de cartier au luat măsuri de protecție si igienizare a spațiilor comerciale. Potrivit acestuia, se depun eforturi pentru aprovizionare în ritm susținut.

„Considerăm că Guvernul ar trebui să includă cheltuielile făcute în beneficiul salariaților în categoria cheltuielilor sociale deductibile integral. Același regim se poate aplica și cheltuielilor efectuate cu materialele consumabile. Dar și serviciile aferente necesare pentru prevenirea răspândirii epidemiei. Aceste cheltuieli substanțiale și neprevăzute pot pune presiune pe activitatea economică a micilor comercianți. Nu trebuie să uităm că angajații cei mai expuși infectării cu coronavirus după personalul medical, sunt cei din retail. În special casierii și personalul de la vitrinele asistate care intră în contact zilnic cu mii de oameni”, a mai spus vicepreședintele ANCMMR.

ANCMMR consideră că autoritățile statului trebuie să continue dialogul cu sectorul de retail.

Între măsurile de sprijin cerute se numără amânarea plății contribuțiilor sociale (CAS, CASS si CAM), amânarea cu două luni a depunerii declarațiilor fiscale. O altă măsură este rambursarea rapidă a TVA .

„În unele zone, activitatea zilnică ar putea avea de suferit prin reducerea sau întreruperea programului. În aceste condiții, solicităm Guvernului să aibă în vedere scutirea de la plata impozitelor și contribuțiilor aferente. Dar și a indemnizației pentru angajații a căror activitate a fost limitată. În zonele afectate, ar trebui reduse chiar și impozitele locale pentru a nu asista la creșterea poverii fiscale în contextul reducerii sau întreruperii activități”, a precizat Feliciu Paraschiv.

Facilități pentru angajatori

ANCMMR mai cere compensarea plăților concediilor medicale restante datorate de stat angajatorilor cu sumele datorate pentru CAS, CASS și CAM,. Dar și compensarea plăților concediilor medicale cu sumele datorate pentru CAS, CASS și CAM în luna următoare înregistrării concediului medical. ANCMMR mai vrea măsuri speciale pentru facilitarea aprovizionării constante cu mărfuri a magazinelor de proximitate, verificarea lanțului de prețuri producător-distribuitor-retailer pentru a diminua specula cu produsele a căror cerere crește.site news

Lasă un răspuns