Apel pentru păstrarea manuscriselor lui Mircea Eliade de către statul român

Ministerul Culturii solicită oprirea licitației organizate de Casa Historic în 16 decembrie, în care vor fi scoase la vânzare artefacte, manuscrise originale, fotografii de epocă, volume cu dedicaţii olografe, documente personale care au aparţinut lui Mircea Eliade (1907-1986), Emil Cioran (1911-1995) şi Lucian Blaga (1895-1961). Reprezentanții Academiei Române, președintele Ioan-Aurel Pop și vicepreședinții Răzvan Theodorescu și Eugen Simion susțin că ar fi de o „importanță majoră” ca manuscrisele marelui scriitor Mircea Eliade  să ajungă în posesia celui mai înalt for de știință și cultură din România. Ei recunosc că academia nu are fonduri prevăzute în acest sens. 

Semnal de alarmă

 Istoricul Eugen Ciurtin a lansat o petiție online prin care îndeamnă scenă culturală românească să se implice pentru salvarea manuscriselor lui Eliade, după ce a tras un semnal de alarmă legat de faptul că acestea vor fi scoase la licitație, în ultima lună a anului 2019, existând riscul că documentele să fie pierdute pentru totdeauna,

„Amurgul gândurilor”, caiet manuscris, piesă foarte rară, de Emil Cioran, va fi vândut de la 5.000 de euro, în timp ce o scrisoare olografă de la Mihail Sebastian pentru Mircea Eliade, 1937, are un preţ de pornire de 800 de euro. Lucrarea denumită „Cum am devenit huligan”, de Mihail Sebastian, cu dedicaţie, exemplar bibliofil, are un preţ de pornire de 400 de euro.

Potrivit site-ului casei Historic, la licitație vor fi scoase scrisori trimise pe de o parte, de Eliade, aflat la studii în India, familiei, iar pe de altă, scrisori primite de Eliade din partea membrilor familiei şi din partea prietenilor săi, precum Cioran, Alice Voinescu, Sorana Ţopa, Şerban Cioculescu, Perpessicius şi mulţi alţii. La acestea se adaugă volume din proză să, cu dedicaţii olografe site news.

Lasă un răspuns