Apare soluția anti-turism electoral: votezi într-o localitate doar dacă ai reședința acolo de minim trei luni

Guvernul Ludovic Orban a introdus, în proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi, un alineat anti-turism electoral. Legea prevede că pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni. Dealtfel, se scrie clar că măsura este luată pentru ”limitarea situațiilor de turism electoral”. Măsura anti-turism la alegeri ar putea să scadă astfel masiv numărul voturilor de pe listele suplimentare.

Vezi aici cum justifică Guvernul proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi.

Guvernul a trimis Parlamentului documentul prin care își angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

Ce prevede soluția anti-turism electoral propusă de Executiv:

”Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”

Cum este justificată măsura în expunerea de motive a legii:

”În scopul prevenirii distorsionării rezultatului alegerilor la nivelul comunităților locale se impune reglementarea condițiilor de exercitare a votului de către persoanele care au obținut reședința cu mai puțin de 3 luni înaintea datei alegerilor, fapt pentru care își vor putea exercita dreptul de vot la secția de votare la care sunt arondate conform adresei de domiciliu. Astfel, se propun o serie de modificări asupra Legii nr. 115/2015 care vizează eficientizarea desfășurării procesului electoral, stimularea depunerii candidaturilor, în special în localitățile mici, precum și limitarea situațiilor de <>.”

Citește cum, pe vreme guvernării PSD, ME acuza că există turism electoral în diaspora.

PSD este precupat de omorârea legii cu totul

PSD nu pare a avea nimic împoriva acestei prevederi, ci împotriva principiului cu două tururi, în general. Azi, reprezentanți ai PSD au venit cu date care să combată legea liberalilor.

Vezi de ce liberalii susțin că moțiunea de cenzură a PSD nu are șanse să treacă.

Peste 86% din primari ar fi câștigat în 2008 mandatul încă din primul tur, la ultimele alegeri locale organizate în două tururi. În 2016, la cele mai recente alegeri într-un singur tur, 91% dintre primari ar fi câştigat indiferent de sistemul de vot. Datele au fost transmise de fostul vicepreședinte național PSD Mirela Furtună, actualmente deputat. Social-democrata spune atfel că nu stau în picioare principalele argumente ale PNL pentru alegeri în două tururi. Liberalii vorbeau despre creşterea participării politice, creşterea legitimităţii şi reprezentativităţii primarilor. (site news)

Lasă un răspuns