Apar două noi tipuri de tichete destinate cheltuielilor pentru copii

Firmele ar putea acorda angajaților, în viitorul apropiat, două noi tipuri de bilete de valoare. Acestea sunt tichetelor trusou și tichetelor junior, după cum prevede un proiect legislativ. Tichetele trusou vor putea fi acordate la nașterea unui copil. Tichetele junior vor fi destinate pentru educația celor mici.

Legislația în vigoare prevede cinci tipuri de bilete de valoare care pot fi acordate angajaților: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă (sau de grădiniță), tichete culturale și vouchere de vacanță. Propunerea legislativă, este inițiată de UDMR și trebuie aprobată de Parlament pentru a intra în vigoare. Aceasta completează categoria biletelor de valoare cu cele două tipuri noi, respectiv tichetele trusou și tichetele junior. UDMR încearcă să puncteze astfel electoral într-un moment în care s-a declanșat un adevărat război pe tema alocațiilor pentru copii. PSD și PNL se duelează dur pe subiectul dublării alocațiilor, fiecare vrând să pozeze în campionul grijii față de copii. 

Ce sunt și cum se acordă tichetele-trusou

Tichetele trusou ar urma să fie acordate unui salariat la momentul externării din spital sau matenitate, ori la eliberarea certificatului de naștere în cazul unui nou născut sau unui copil adoptat. Valoarea nominală a unui tichet de trusou ar urma să fie de 50 de lei sau un multiplu de 50, dar nu mai mare de 250 lei, conform profit.ro. Totodată, nivelul maxim acordat sub forma tichetului trusou nu va putea depași  1.500 de lei pentru fiecare copil. Potrivit proiectului, tichetul trusou va putea fi utilizat numai pentru achitarea produselor de îngrijire și/sau lenjerie de primă necesitate pentru îngrijirea nou- născutului, cum ar fi:

a) saltea pentru înfășat, păturică, sac de dormit, prosop;

b) căciuliță, mănuși, șosete, costum cu capișon, salopetă tricotată, body-uri, pantalonași;

c) forfecuță, perie, termometru, aspirator nazal;

d) cremă, șampon, gel de corp, ulei de corp;

e) aleze, scutece, biberoane, suzete, lapte praf.

Autorii susțin necesitatea introducerii acestui tip de ajutor având în vedere că Legea nr. 482/2006 privind acordarea de trusouri pentru nou-născuți a intrat în vigoare în 2007, dar a fost abrogată în 2010 din motive economice, pentru restabilirea echilibrului bugetar.

Cum și de ce apar tichetele-junior

Tichetele junior vor putea fi acordate angajaților, lunar sau ocazional. Cu acestea se poate achita contravaloarea serviciilor sau bunurilor educaționale, respectiv a taberelor, pentru copiii naturali sau adoptați. Valoarea nominală a unui tichet junior ar urma să fie de 50 lei sau un multiplu de 50, dar nu mai mare de 250 lei. Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor junior nu va putea, însă, depași suma de 250 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 700 de lei pentru cele acordate ocazional. (site news)

Lasă un răspuns