Apar autobuze care purifică aerul in timp ce circula pe străzi, din păcate nu la București

Din vară, în mai multe regiuni din Marea Britanie vor circulă autobuze care vor elimina substanțele poluante din aer chiar în timp ce transportă pasagerii la destinație. Un astfel de autobuz, numit Bluestars Breathe, a fost testat cu succes începând cu 2018 în Southampton. Practic, pe acoperișul autobuzelor sunt instalate niște ventilatoare. Acestea pot filtra aerul cu o rată de un metru cub pe secundă, curatandu-l de particulele fine de poluare, notează The Guardian. Ele urmează să fie lansate în Brighton, Manchester, Newcastle, Oxford, Plymouth și Crawley. De asemenea, în Southampton vor fi introduse încă cinci autobuze de acest fel.

Rezultate uimitoare la teste, cât de mult curăță atmosfera

Testele au arătat că autobuzele pot elimina în jur de 65 de grame de poluare din atmosferă. Mașinile curață, astfel, 3,2 milioane de metri cubi de aer. Costurile aferente dotării unui autobuz cu acest sistem se ridică la aproximativ 20.000 de lire sterline. Potrivit lui David Brown, directorul grupului Go-Ahead, care deține autobuzele Bluestars Breathe, acestea sunt dotate cu motoare Euro VI, ale căror emisii de oxizi de azot sunt mai scăzute decât cele ale unei mașini diesel.

Citete ce mizerie este în autobuzele din Capitală, imagini de nedescris.

Pentru a avea cu adevărat impact, sistemul ar trebui instalat pe toate autobuzele. Costurile transformării întregii flote de autobuze a țării în purificatoare de aer sunt estimate la 100 de milioane de lire sterline.

Apar și autobuze cu gradină pe acoperiș

Un nou autobuz ecologic circulă și pe străzile din Spania. Vehiculul oferă o privelişte deosebită locuitorilor, vehiculul având amenajată pe acoperiş o… grădină. Prototipul autobuzului, denumit PhytoKinetic, a fost conceput de artistul peisagist spaniol Marc Granen pentru a purifica aerul în oraşele afectate de lipsa spaţiilor verzi. Sistemul foloseşte condensarea din mecanismul de aer condiţionat al vehiculului pentru a uda grădina.

Vezi și soluția chinezească împotriva blocajelor din trafic, autobuzul-călăreț.

Primul „autobuz-grădină” e folosit deja la transportul turiştilor către şi de la o zonă de camping din oraşul Girona. Designerul a terminat recent și construcţia primei furgonete cu acoperiş PhytoKinetic. „Dacă găsirea de noi spaţii urbane pentru grădini reprezintă o problemă, putem folosi spaţii deja existente. Misiunea noastră este de a extinde zona de grădină în spaţiile urbane, de a creşte nivelul de absorbţie a dioxidului de carbon şi de a oferi transportului public o nouă atracţie ecologică şi turistică”, a explicat peisagistul. site news

Lasă un răspuns