Anomaliile sistemului sanitar: medici fără pacienți câștigă la fel cu cei la care e coadă

Sistemul de sănătate din România este construit ca o junglă, în care medicii vânează pacienți. Iar această vânătoare este practicată în special la chirurgie. Este un sistem clientelar, așa cum spune un medic chirurg. Pacienții își aleg medicul, nu neapărat spitalul, și atunci apar anomaliile: Medici care au activitate zero, dar care încasează lunar de la stat același salariu ca și cei care muncesc, susține digi24.ro.

În România, un medic are mai mulţi pacienţi cu cât este mai faimos. Sau nu a făcut erori medicale de-a lungul carierei. Când primesc un diagnostic grav sau au nevoie de o operaţie, bolnavii sunt cei care îşi aleg doctorul. „Sunt foarte multi medici care pretind ca au experienta, dar de fapt nu este … cum s-au văzut și atâtea cazuri la tv ca și-au luat diplomele pe ochi frumosi, chiar nu putem avea încredere în toată lumea, în toți medicii și atunci prefer să merg pe cunoștințe”, afirmă Gabriel, pacient. „Pacientul în România are dreptul să își aleagă medicul”, spune Beatrice Mahler, manager Spitalul Marius Nasta

Cum funcționeză vânătoarea de pacienți

Şi aşa apare vânătoarea de pacienți. Dacă analizăm activitatea medicilor din spitalele publice din România există diferenţe uriaşe. Sunt medici care operează pe bandă rulantă şi alţii care nu mai ştiu să ţină un bisturiu în mână. La Institutul „Marius Nasta”, de exemplu, există un chirurg care nu a operat niciun pacient în ultimii 3 ani. Şi dă vina pentru această situaţie pe şeful său.

„Medicul despre care vorbeam… am încercat să colaboram, i-am trimis și pacienți, i-am dat pacienții care m-au cautat pe mine, le-am explicat că eu trebuie să plec, vă las în grija lui..ca apoi să vină pacientul să-mi spună… știți vrea să-mi facă iar o serie de investigații pe care le-am mai făcut, adică am sentimentul că vrea să mă tot plimbe ca să nu-mi facă nimic”, spune Ioan Cordoș, șef secție Chirurgie.

Cine și cum fură pacienții

Sunt şefi de secţie care nu doar că nu dau bolnavi în grija altor medici, dar fură pacienţi de la doctorii pe care îi coordonează. De multe ori, fără nicio explicaţie, doar din cauza unor dispute personale. „Aceasta problemă există, există în unele locuri, nu este peste tot, dar există”, spune Laurentiu Belușică, medic chirurg. „Nu este normal ca un șef de secție să-ți ia bolnavul, el trebuie să te ajute, de aia e acolo, ca să te ajute, dacă te depășește pe tine, poate să-ți spună: ocupă-te tu de bolnav și eu vin să te ajut în timpul principal operator, dar nu a-ți lua cu totul pacient ”

„Dacă șeful de secție are o problemă cu un medic, cu siguranță trebuie să-și rezolve această problemă pentru că sunt în primul rând colegi, iar activitatea lor trebuie să se desfășoare în favoarea pacienților care vin în instituția respectivă, pentru că toți au o obligație față de pacient, iar disputele acestea nu au ce să caute”, spune Beatrice Mahler, manager „Marius Nasta”.

Ce spune un studiu făcut chiar de pacienți

Lupta pentru pacienţi care se dă între medici este confirmată şi de un studiu științific. Acesta aparține Asociației Naționale a Pacienților din România și a fost făcut în câteva spitale din București.

„În secțiile de chirurgie am găsit cele mai multe cazuri în care erau diferențe foarte mari. Erau medici care operau 7 pacienți pe lună cu un icm scăzut, erau medici care aveau 30, 40 de operații pe lună. Care avea pacienti mulți, avea venituri mici, iar cei cu pacienți puțini, venituri foarte mari. Am găsit cu 27 de mii de lei suma netă și cu un număr foarte mic de pacienți. Există acest fenomen de distribuire inechitabilă a muncii, a activității a unor medici”, spune Vasile Barbu, președintele Asociației Pacienților din România.

Cum se apără șefii de secții

Șefii de secții se apără şi spun că nu e datoria lor să le dea medicilor pacienți „Problemele apar şi pentru că, în România, pacienţii îşi pot alege singuri medicii. Singura situație în care nu ajung la un doctor pe care şi-l doresc este când vin la spital pentru că au o urgență şi atunci sunt preluaţi de medicul de gardă”, spune Ioan Cordoș, șef secție Chirurgie.

„Medicina este o medicină clientelară. În mometnul în care sistemul se va schimba în mod radical și va trimite real pacientul la spital și nu la un anumit medic, în momentul acela toată lumea va avea de operat. În Anglia asa se întâmplă. În Anglia nu exista pacientul meu, exista pacientul spitalului, pentru că pacientul vine la spital”, spune Laurențiu Belușica, medic chirurg.

Sistemul sanitar românesc este oricum cu susul în jos. Iar România a ajuns o țară în care accesul la serviciile medicale este un lux.

(site news)

Lasă un răspuns