Ancheta privind banii publici ai partidelor: nereguli uriașe la PSD, diurne maxime la USR, datorii istorice dubioase la PNL

Partidele au cheltuit ilegal sau fără să poată justifica o parte din banii publici pe care îi primesc subvenție de la stat. Unele au folosit banii din subvenția de la stat pe cheltuieli care nu sunt acoperite de legea finanțării partidelor.

Banii publici au fost folosiți de partide fără respectarea în integralitate a prevederilor legale, se arată în Raportul Curții de Conturi și Autorității Electorale Permanente, obținut de Europa Liberă. Partidele erau obligate ca, pe lângă facturi, să depună și documentele aferente fiecărei plăți. Astfel, auditorii puteau verifica dacă sumele au fost cheltuite conform legii. Raportul de audit a fost încheiat la finalul anului 2019.

Misterioasele pachete turistice ale PSD din banii publici ai epocii Dragnea

PSD a cumpărat „pachete turistice” în 2018, pentru care partidul a plătit, din subvenția de  stat, 878.249 de lei. La cursul mediu din anul respectiv, era vorba de circa 190.000 de euro. În Raportul Curții de Conturi și AEP se precizează că „PSD nu a transmis, în toate cazurile, documente din care să rezulte informații suficiente pentru a analiza corelativ sumele datorate rezultate din documentele emise de prestator și cele achitate de beneficiar”.

Vezi ce scandal uriaș a fost la o emisiune tv pe tama banilor de campanie, circ total.

Practic, PSD a prezentat doar facturi, fără să precizeze cine s-a deplasat, unde, pentru câte zile și în ce scop. Asta pentru a se vedea dacă au fost cheltuite legal sumele din subvenția primită de la buget.

PSD era condus în 2018 de Liviu Dragnea, cel care îndeplinea la acea dată și funcția de președinte al Camerei Deputaților. Astfel că multe deplasări externe ale acestuia apar ca fiind plătite de instituția pe care o conducea, nu de partid. Dragnea s-a deplasat de mai multe ori în Israel, dar s-a dus și în Elveția, în calitate de președinte al Camerei Deputaților. În acea vizită a fost însoțit și de iubita sa, Irina Tănase. Ea a ;i distribuit pe Instagram poze din Elveția, în timp ce vizita o fabrică de ceasuri.

USR, campion la diurne maxime din bani publici

Raportul Curții de Conturi și AEP mai arată că partidele politice și-au decontat contravaloarea biletelor de avion și a serviciilor de cazare. }n plus, USR a acordat și indemnizații de deplasare la valori maxime. Astfel, liderii USR care au plecat în afara granițelor au beneficiat de o diurnă zilnică, care a fost stabilită înmulțind diurna stabilită prin lege pentru o deplasare externe cu un coeficient de 2,5. Acesta este plafonul maxim prevăzut de lege pentru acordarea diurnelor în deplasările în afara țării. Cu toate acestea, legea finanțării partidelor nu acoperă o astfel de cheltuială, din subvenția acordată de la stat.

PNL a plătit cele mai multe datorii istorice cu probleme

Peste 8,2 milioane de lei (1,75 milioane euro) au plătit partidele parlamentare ca penalități pentru datoriile istorice. Cele mai mari sume au plecat din vistieria PNL – 8,02 milioane de lei. penalitățile fiind pentru datoriile înregistrate în perioada 2009 – 2015. Curtea de Conturi și AEP a constatat că liberalii nu au prezentat documente justificative pentru toate plățile efectuate. Un semn de întrebare se ridică asupra unei datorii a PNL în valoare de 428.400 de lei. Pentru aceasta nu s-au prezentat „facturi aferente debitului principal în vederea identificării obligației de plată inițiale”.

Curtea de Conturi a emis o serie de recomandări pe care Autoritatea Electorală Permanentă le-a transmis partidelor partidelor parlamentare. În funcție de îndeplinirea acestora până la 31.01.2020 se va stabili ce sumă urmează să fie suportată de fiecare partid din veniturile proprii în urma neregulilor descoperite în finanțe. site news

Lasă un răspuns