Alianță-surpriză în Parlament: Băsescu, Ponta și Tăriceanu dau peste cap planurile PSD și PNL

În Parlament s-a copt o alianță de conjuctură pe tema alegerii președinților de Consilii Județe în două tururi. Măsura este susținută de Pro România, ALDE și PMP. Asta arată că, în ciuda trecutului politic, Ponta, Băsescu și Tăriceanu au ajuns la un numitor comun, la un proiect punctual.

PMP, ultimul care se raliază planului PRO România-ALDE în Parlament

Președintele PMP, Eugen Tomac, este unul dintre cei care au precizat că parlamentarii PMP vor vota împotriva moțiunii de cenzură. ”Categoric, votăm împotriva unei eventuale moțiuni, din motive de susținere a Guvernului. În primul rând, noi am cerut premierului Orban să-și asume ferm, atunci când am dat votul pentru învestire, că va promova acest proiect. Iată că se întâmplă ceea ce ne așteptam. Guvernul își pune pe masă mandatul și își asumă revenirea pentru alegerea primarului în două tururi”, a spus Tomac, la RFI.

Citește despre cel mai violent scandal petrecut la ușa unei televiziuni după o dezbatere politică.

Liderul PMP vrea ca și președinții de CJ să fie aleși de cetățeni în două tururi. ”În mod clar, amendamentul PMP pentru această inițiativă vizează ca președintele Consiliului Județean să fie ales exact așa cum propunem să fie aleși și primarii, în două tururi. Așa cum este ales și președintele României. Credem că și președintele județului, președintele CJ trebuie să fie ales tot prin vot direct de către cetățeni și tot în două tururi, pentru a avea legitimitate și susținere totală din partea comunității. Deci mi se pare absolut firesc ca așa cum cerem ca primarii să fie aleși în două tururi și președintele CJ să fie votat de toți cetățenii, tot în două tururi”.

Ponta a dat startul, Tăriceanu a aprobat rapid

Este însă concurență accerbă pe cine să depună primul acest amendament.  Victor Ponta a anunțat încă de săptămâna trecută că Pro România va depune aceste amendament. „Avem amendamentul, îl depunem la legea de angajarea răspunderii Guvernului. Asta pentru că nu vreau să înlocuim un baron PSD cu un baron PNL. (…). Vreau să avem preşedinţi de consilii judeţene aleşi dintre consilieri, aşa cum a fost, de altfel, până acum, şi primari în două tururi”, a spus Victor Ponta. La doar o zi diferență,  liderul ALDE a declarat că va depune, alături de Pro România, amendamentul amintit.

Vezi cine susține măsura liberală de privatizare a fondurilor publice pentru Sănătate.

PSD și PNL, avantajate de un singur tur, puse acum sub presiune

Această modificare nu este pe placul partidelor mari, PSD și PNL. Deși, declarativ, liberalii spun că sunt de acord cu ideea, în spatele ușilor închise ei au alte calcule. Iar PSD nici nu se sfiește să-și arate dezaporobarea. Va fi un moment interesant în Parlament, o adevărată revoluție a partidelor mici. Asta deoarece că și USR este pentru o asemenea idee, chiar dacă nu o va sprijini declarativ, fiindcă vine de la Ponta și Tăriceanu. site news

Lasă un răspuns