Alexandru Dedu este considerat capul tuturor relelor din handbalul românesc – ”M-am transformat în monstru”, spune și Vasile Stângă!

Vasile Stângă

Acest început de an nu este deloc favorabil handbalului românesc – după ce a-ncheiat Mondialul din 2019 sub așteptări, doar locul 12, naționala de senioare fiind greu apăsată și de scandalul de dopaj de la Corona Brașov, a-nceput prost și sezonul din 2020, o mare parte din cluburile care sunt înscrise în campionatele naționale, și de fete, și de băieți, fiind nemulțumită de ceea ce se petrece pe semicerc. Ba mai mult, în continuare se dovedește că în Consiliul de Administrație există o dictatură și doar un singur personaj decide ce și cum! Și toată lumea nemulțumită arată cu degetul spre președintele Dedu, ca fiind capul tuturor relelor cu care ei se confruntă.

Și începem cu arbitrajul, cea mai mare problemă a handbalului, din ultimii 5-6 ani – greșelile judecătorilor s-au amplificat de la an, la an, nu mai există teama de sancțiuni, ba chiar unii își permit să le mai râdă în nas și celor păgubiți, ca să zic așa. Și toate acestea, din pricina faptului că președintele Comisiei centrale de Arbitri, Vasile Pavel, cât și cei ce-l înconjoară, permit ca fluierașii din subordinea lor să facă ce vor, pentru că, oricum, nu vor fi pedepse, sau dacă, Doamne ferește!, se-ntâmplă una gogonată, vor da sancțiunea pe hârtie, iar după o vreme o vor șterge și vor spăla pe arbitri, până vor da de alb.

Vasile Pavel

O așa criză morală, în arbitraj, n-a fost niciodată, dar lui Vasile Pavel nu-i pasă, este omul lui Dedu și scaunul nu i se clintește. Ultimele nemulțumiri vin din partea marelui handbalist Vasile Stângă, managerul echipei Steaua, care spune că a fost total dezavantajat în meciul din deplasare, cu Minaur Baia Mare. La acel meci au fluierat Gorina și Melencu, doi olteni care se chinuie de ceva vreme să facă impresie bună, dar dau mereu cu oiștea în gard. Oricum, pentru tupeul că a vorbit prea mult, Vasile Stângă a și fost pedepsit de cuplul Șerbu/Vasilescu, care i-a purtat pe aripile vântului, pe turdenii lui Horațiu Gal, în meciul de ieri, de la Chiajna. Scor final, 27-35, o înfrângere care îi îndepărtează mult pe steliști de podiumul sezonului regulat, ba chiar sunt amenințați și cu ratarea play-off-ului, dacă managerul lor, Vasile Stângă, nu se potolește!  

Aceleași semnale vin și din Liga Florilor – de la Bistrița, ba chiar și din Giulești, considerându-se că revelația campionatului, Gloria Buzău, ar fi, de fapt, umflată cu pompa și ajutată de fluierași – să fie asta din pricina faptului că șeful arbitrilor este din Buzău? Nu vrem să minimalizăm munca fetelor lui Ovidiu Mihăilă, însă cel puțin victoria obținută de buzoience la Bistrița, pare să fie obținută în urma unor greșeli flagrante, nesemnalizate de cine credeți, de aceeași pereche Belean/Sas, un cuplu hulit și în Giulești și în mai toate partidele pe care le-au fluierat în aceste luni. Nu se potrivesc, cei doi, nu se simt, Sas fiind un pic și pe dinafara regulamentului.

Gloria Buzău

Și am făcut o listă cu 14 perechi de fluierași, din cele două ligi naționale, care au decis soarta multor partide – și spun că este prea mult, că acești băieți și fete, da, sunt și fete cu fluier, au depășit toate limitele regulamentare și ale bunului simț. Și stați, nu am spus problemele care sunt și în cele opt serii ale Diviziei A, feminin și masculin, ca să nu mai spun că până și la juniori și junioare sunt probleme grave, poate chiar mai mari ca la ligile naționale. Acolo unde copiii și adolescenții ar trebui protejați și învățați handbalul curat, acolo mai găsești câte un cuplu de fluierași care se bucură pentru o ciorbă-n plus și fluieră anapoda.

Dar cine să verifice toate acestea? Și dacă le verifică, credeți că se iau măsuri? Se tot invocă faptul că nu vin tineri să facă școala de arbitraj, că sunt bani puțini – am mai spus-o, tinerii noștri de astăzi încearcă să aibă o anumită conduită, o anumită moralitate, dar când intră în contact cu cei care ar trebui să-i conducă și să le dea primele noțiuni, pleacă văzând cu ochii, nu vor să se asocieze cu persoane dubioase. Și dacă baremurile sunt mici, de ce nu mai tăiați din salariul lui Dedu, ori al directoarei economice, poate chiar al doamnei de la juridic, faceți o egalizare a retribuției și să vedeți că apar și banii.

Dinamo București

Și trecem la Consiliul de Administrație, un for la fel de vinovat ca Dedu, pentru haosul din handbalul românesc, dacă nu chiar mai mult. Sigur, sunt două tabere în acest for decizional – în prima sunt cocoșații, dacă pot să-i numesc așa, oamenii care votează cum li se spune de sus, care n-au păreri personale, care mint cum clipesc din ochi, mai ales că nu le pasă de viitorul handbalului românesc. În cea de-a doua tabără se găsesc câțiva președinți de cluburi mai cerebrali, dar și unii care au fost năpăstuiți de președinte și votează impotriva lui, indiferent dacă este bine sau nu.

Și mă opresc la decizia Federației de a limita la 3, numărul de handbaliști extracomunitari, începând din sezonul următor. Se spunea că handbaliștii din afara Europei vor fi lăsați să-și ducă contractele până la capăt, dacă mai au angajamente pentru încă un sezon sau două, dar în comunicatul de pe site-ul Federației nu este stipulată această prevedere. Sigur, Dinamo s-a simțit vizată, pentru că are 8 sau 9 sportivi dinafara Bătrânului Continent, ba mai mult, supărarea este extrem de mare, în Ștefan cel Mare, pentru că decizia s-a luat cu doar câteva zile înainte de returul cu Sporting Lisabona, din Champions League, în care alb-roșiii au șanse mari să meargă în șaisprezecimi, mai ales că la Lisabona, în tur, au câștigat la un singur gol, 26-25. Hotărârea Federației a stârnit rumoare și printre fanii dinamoviștilor, Liga suporterilor emițând chiar un comunicat în acest sens, un protest justificat, aș spune, mai ales că jucătorii dinamoviști, în special cei 8-9 extracomunitari, pot avea o concentrare mai scăzută. Există un diferend mai vechi, între managerul lui Dinamo, Daniel Georgescu, și președintele Federației, Alexandru Dedu, însă nu se pot plăti polițe în acest fel, Dedu ar fi trebuit să fie ceva mai responsabil, funcția îl obligă.

Și tot în ședința Consiliului de Administrație, din 25 februarie, a făcut Dedu ce a făcut și a primit mandat (doar Dinu și Drăgănescu au votat împotrivă) ca să decidă singur organigrama celor ce se vor ocupa de organizarea Campionatului Mondial U 20, ce se va desfășura în România. De parcă doar el ar avea abilități intelectuale și psihice de a alege persoanele potrivite – dar eu cred că la mijloc este altceva, vom trăi și vom vedea!

Galeria fantastică a lui Dinamo

P.S. Iată și cuplurile de arbitri care au fost acuzate de fluier fals, la unele meciuri, provocând mari nemulțumiri printre echipele din cele două ligi naționale, ba chiar și la divizii și campionate de juniori: Belean/Sas, Gorina/Melencu, Ștark/Ștefan, Șerbu/Vasilescu, Ghiorghișor/State, Barbu/Badiu, Mârza/Nedelea, Samson/Trandafirescu, Basso/Tofan și lista poate continua, din păcate…

Lasă un răspuns